Megeheti méhlepényét egy amerikai nő

Érdekes ügyben indított pert egy anyuka Las Vegasban, placentáját szerette volna visszakapni a kórháztól, ahol szült. A pert meg is nyerte, így azt csinál a méhlepénnyel, amit akar. Eredeti tervei szerint szerette volna ledarálni és megenni, mert úgy gondolja, ezzel lehet a legeredményesebben harcolni a szülés utáni depresszió ellen, most mégis inkább csak eltemetné a méhlepényét.


Anne Swanson már az áprlis 12-i császármetszése után is követelte a kórháztól a placentáját, amit azonban megtagadtak tőle, mondván veszélyes hulladékról van szó. Most azonban, hogy a bírósági döntés kimondta, Swansont megilleti a saját placentája, a kórháznak két héten belül vissza kell szolgáltatnia a szervet jogos tulajdonosának. A méhlepény eddig állítólag lefagyasztva várta a döntést, - de az is lehet persze, hogy az anyuka valaki más placentáját fogja megkapni, hiszen nyilván nem venné észre a különbséget.

A Las Vegas-i Sunrise Hospital elmondta, természetesen eleget tesznek a bírósági döntésnek, de az eset kizárólag Swansonra vonatkozik, a méhlepényeket ugyanis továbbra is meg fogják semmisíteni, ahogyan eddig is tették. Nevadában egyébként már máskor is volt példa arra, hogy vallási okokból a kórház kiadta a szülő nő placentáját.

Anne Swanson mindenesetre reméli, hogy ez a per felhívja a figyelmet a méhlepény fontosságára, hiszen szerinte a placentában olyan hormonok találhatók, amik a legeredményesebben segítenek leküzdeni a szülés utáni depressziót. Swansonnak egy ismerőse ígérte, hogy kiszárítja a placentát, majd porrá töri, és kapszulákat készít belőle, de az anyuka végül nem él ezzel a lehetőséggel, hogy miért, azt nem indokolta, most már csak szeretné egyszerűen eltemetni a méhlepényét.

A placenta egyébként itthon is veszélyes biológiai hulladéknak számít.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek