Mézes pálinka:
0,5 liter pálinka
2 dl méz
1 rúd fahéj
Ha nagyon rossz a pálinka, lehet még bele tenni pár szem szegfűszeget, szegfűborsot és fél rúd vaníliát is. Ízlés kérdése, hogy mikor szűrjük át, de két-három nap állás után a fűszereket ki lehet szedni belőle.
Ágyas-mézes pálinka:
0,5 liter pálinka
20 dkg aszalt gyümölcs (ha nem vegyes pálinka vagy törköly az alap, akkor próbáljunk meg olyan aszalt gyümölcsöt használni, mint amiből a pálinka készült)
2 dl méz
Chilis-mézes pálinka:
Igencsak megosztó, de vannak rajongói. Inkább hibás gyümölcspálinkát használjunk erre a célra, a törköly és a chili meglehetősen bizarr kombináció.
2 dl pálinka
1 pici chili maggal vagy mag nélkül
1 szelet lime
4 ek méz
Pár nap után, vagy amikor kellően csípősnek érezzük, szűrjük le.
Tojáslikőr az alap:
Húsvét a tojáslikőr ideje is, hiába isszák karácsonykor az angolszász országokban. Ilyenkor sok patikában már hiánycikk a tiszta szesz, ez nem probléma, olcsó vodka is megteszi. Ebben az esetben tej helyett használjunk két deci tejszínt.
6 tojás sárgája
0,5 liter tej
1 rúd vanília
25 dkg cukor
3 dl 96 fokos tiszta szesz (patikában kapható)
Forraljuk fel a tejet a vaníliarúddal. Közben keverjük habosra a tojások sárgáját a cukorral, és szűrjük hozzá szépen fokozatosan a forró tejet, folyamatosan kevergetve. A szeszt csak a végén keverjük hozzá! Hűtsük be egy éjszakára, mielőtt felhasználnánk. Eláll egy hétig, de hűteni kell!
Tojáslikőr karamell:
Ugyanúgy készül, mint az alap, csak a cukrot karamellizálni kell, és nem a tojások sárgájához, hanem a tejhez kell keverni. Vanília helyett egy kiskanálnyi fahéjat tegyünk bele.
Tojáslikőr naranccsal:
Szintén az alap tojáslikőr változata, csak a vaníliarúd mellé egy narancs héját is a tejbe főzzük, majd az alkohollal együtt fél deci narancslét keverünk bele.
Hello Kitty vodka, perverz, mégis mindig elfogy:
0,5 liter vodka
10 dkg eper
6 szem piros, töltetlen keménycukor, lehetőleg eper ízű
0,5 rúd vanília
Egy literes üvegbe tegyük az epret, az összetört cukrot és a vaníliarudat. Fontos, hogy a vodka teljesen ellepje. Egy hét után szűrjük le. Ha teszünk a vodka mellé egy deci tiszta szeszt, akkor leszűrni sem kell.
Citromlikőr aka limoncello:
0,5 liter vodka
2 db kezeletlen citrom krumplihámozóval leszedett héja
20 dkg cukor
2 dl víz
A vodkát rátöltjük a citromhéjra, majd belenyomjuk a levét is. Pár napig, de ha van időnk, akár két hétig is érleljük, majd leszűrjük. A cukorból sűrű szirupot főzünk a vízzel, ezzel édesítjük a vodkát. Jéghidegen a legjobb.