Gesztenyét enni nem csak az íze miatt éri meg, ez a remek alapanyag antioxidáns hatású E-vitaminban bármelyik gyümölcsnél gazdagabb, mellette tele van B- és C-vitaminokkal, na meg ásványi anyagokkal. Tíz dekája 20 mg nátriumot, 553 mg káliumot, 94,6 mg kalciumot és 90 mg foszfort, 0,2 mg rezet, 1,2 mg vasat és 48 mg magnéziumot tartalmaz. A gesztenye hatóanyagai révén élénkít, csökkenti a vérszegénységet, vitalizál és feltölt energiával. A CountryLife oldalán azt is megmutatják, mit érdemes kezdenünk vele.
„Levesekhez, pörköltekhez, hamburgerekhez, töltelékekhez használom… a csokoládétorták és brownie-k pedig még jobbak, sűrűbbek lesznek, ha adok hozzájuk egy adagot”
– kezdi a szerző, akinek saját gesztenyefája is van, így minden ősszel több kosárral is betakaríthat a termésből.
Ha te magad gyűjtöd a darabokat jó, ha tudod, hogy a szedés után a gesztenyének néhány napig a napon vagy fedett helyen kell lennie, hogy megszáradjon, és a keményítők cukrokká alakuljanak, javítva ízüket és állagukat. A szüret akkor kezdődhet, amikor a termés magától lepotyog a fáról, ami szeptember végén kezdődik. Egy jól termő fáról 40-60 kiló gyümölcsöt is betakaríthatunk.
A gesztenye blansírozás után nagyon jól megdermed. Öntsük a szelídgesztenyéket egy serpenyőben forrásban lévő vízbe öt percre, csepegtessük le, merítsük hideg vízbe, és hagyjuk hűlni öt percig. Azonnal hámozzuk meg, és ha teljesen kihűltek, akkora adagokban fagyasszuk le őket, amekkorában felhasználni szeretnénk a püréhez vagy épp a krémlevesbe.
„Rengeteget eszem belőle sütve, mindegyik hegyét bevagdosom előtte, hogy ne robbanjanak fel a melegben, és hogy könnyebben meg tudjam pucolni később” – javasolja a szerző.
Forró sütőben, 200 °C-on 25 perc alatt elkészülnek. Fontos, hogy hagyjuk kicsit kihűlni, mielőtt meghámozzuk: a jól elszenesedett héjnak könnyen le kell válnia a füstös édes magtól. Sütés előtt áztassuk be fél órára az előzőleg átválogatott és bevagdosott egészséges gesztenyeszemeket. Ha így előkészítjük a gesztenyét, nem fog kiszáradni a sütés alatt.
Ha pedig sütve már próbáltad, egy kis alaplével készítve, tejszínnel és baconnel a közepén remek levest dobhatsz össze vele, de ledarálva, tejszínnel, parmezánnal és kelkáposztával szuper a frissen kifőtt tészták tetején is. Téli bonbon is lehet belőle, ha rumba áztatod és csokival vonod be, de a püréjét mascarponéval elkeverve a legegyszerűbb piskótából is remek tortakrém lesz. A brownie és blondie és finomabb lesz a tőle, a sajttorta pedig igazán téli hangulatúvá válik egy kis vajas-konyakos-fűszeres gesztenyeraguval a tetején.