Avokádót akár mindennap érdemes enned, mert nemcsak nagyon jól variálható alapanyag, ami édes és sós ételekben finom, de nagyon egészséges is. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát, segíti az emésztést és az ideális súly megtartását. Ha avokádót tartalmazó ételeket fogyasztunk, a magas rosttartalom miatt sokkal kisebb lesz az esélye, hogy többet eszünk a kelleténél, és ez még nem minden. Felveszi a harcot a gyulladásokkal, ráadásul számos fitokemikáliát is tartalmaz, amelyek segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében.
Lássuk, mit érdemes készítened belőle, hogy a végeredmény ne csak hasznos, de finom is legyen!
Az avokádó a sütéstől még krémesebb lesz
George Pitchkhadze, a Thrive Cuisine séfje az avokádó sütését javasolja a krémes állag maximalizálása érdekében. „Kevesen tudják ezt, de az avokádó sütése kissé megpuhítja a gyümölcs rostjait, ami így extra vajas lesz” – állítja Pitchkhadze, és azt javasolja, hogy ezek után adjunk hozzá egy kis kóser sót és egy kevés lime-levet is.
A guacamole az avokádó felhasználásának klasszikus módja
A séf és dietetikus Julie Harrington azt vallja, a guacamole az egyik legjobb módja az érett avokádó felhasználásának.
A villával is gyorsan összekeverhető guacamole nem nehéz étel, ráadásul sok egészséges zsírral és rosttal van tele
– magyarázza Harrington. Mindössze annyit kell tennie az embernek, hogy az avokádót sóval, borssal, lime-mal és talán egy kis lila hagymával pépesíti. Az extra csípősségért adj hozzá csilipelyhet vagy néhány szelet friss jalapeñót.
Az érett avokádó megemelheti a csokoládéhabot
Seamus Mullen séf szerint az avokádó egy gazdag, nem tejes alapú csokoládéhab alapja is lehet: kellemes textúrát és rengeteg vastagságot ad a csokoládéhabnak anélkül, hogy túl nehéz lenne tőle. Egyszerű avokádós csokoládéhab elkészítéséhez keverj össze két érett avokádót 1/4 csésze kakaóporral és 1/4 csésze csokoládécsipsszel. Ízlés szerint adj hozzá tejet vagy növényi tejet, sót és édesítőszert.
A vegán avokádóturmix könnyű és finom reggeli lehet
Pitchkhadze azt is megosztotta, mennyire szereti az avokádót turmixokban. „Keverj össze egy egész avokádót körülbelül 250 ml zab- vagy kókusztejjel, 2 evőkanál lime-lével és ízlés szerint édesítőszerrel. Az íze olyan, mint a gyorséttermi turmixoké, de azoknál jóval egészségesebb” – állítja a séf. Ha a sűrűbb turmixot kedveled, adhatsz hozzá egy evőkanál zabpelyhet, vagy használhatsz nem túl érett avokádót. Aromájának jót tesz a vanília, a mogyoróvaj, de akár a karamell, az eperszirup és egy kis csokoládé is.
Akár a sült krumplit is helyettesítheted vele
Az avokádó krumplivá alakítása persze nem lehetséges, de attól még megsütve és rántva is remek. „Az avokádó olajban sütése nagyszerű lehetőség a kissé keményebb avokádók felhasználására, mert a hő kissé meglágyítja őket” – mondta Mullen. Ropogós avokádóhasábokhoz sütés előtt forgasd őket fűszeres csicseriborsólisztbe vagy tápiókalisztbe.
A tésztamártás krémesebb lesz tőle
Az avokádópüré hozzáadása paradicsom- vagy olajalapú tésztamártásokhoz egyszerű módja annak, hogy krémesebbé és kicsit egészségesebbé tegyük ezeket az ételeket anélkül, hogy túl zsírosak lennének. Nagyon jó megoldás, ha valami könnyedre, de tartalmasabbra vágysz, mint egy pesto. Akár egy evőkanál avokádópüré is elég lehet egy kisebb adaghoz.
Erre viszont ne használd az avokádót
„Hogy őszinte legyek, szerintem az avokádófagylalt nem valami nagy szám – állítja Harrington. – Lehet finom az íze, de hiábavaló kísérletnek tartom arra, hogy a fagylaltot egészségesebbé vagy bűntudatmentessé tegyük – fejti ki a szakember, aki szerint ha spórolnánk a kalóriákkal vagy a cukorral, válasszunk inkább egy minőségi fagyit és együnk belőle csak fél adagot.
Smoothie-kban sem mindenki szereti, legalábbis banánnal együtt nem. Az avokádó és a banán egyaránt nagyon krémes, ezért úgy tűnhet, hogy tökéletes párost alkotnak, de a szakemberek szerint könnyen lesz a turmixból sűrű paszta, ha nem figyelünk arra, hogy együtt tényleg csak a minimális mennyiséget használjuk belőlük.
„Ha avokádót és banánt is használ az ember, sok vízre vagy tejre lesz szüksége ahhoz, hogy elég folyékony legyen a turmix” – mutat rá Pitchkhadze, aki kiemeli: ugyanez az oka annak, hogy salátaöntetként sem javasolja az avokádót. Ha nagyon szereted, inkább szeleteld zöldségek közé, és válassz kevésbé sűrű öntetet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés