Van még otthon kunád? Így válthatod euróra

GettyImages-845976672

A magyarok kedvelt nyaralási úti célja, Horvátország kunáról euróra váltott január elsejével: nem kell kidobnod a megmaradt kunád, de itthon már nem fogod tudni beváltani sem.

Az ország hivatalos fizetőeszközévé vált euró bevezetését követően ugyan volt még egy kéthetes türelmi időszak, amelyben lehetett akár kunával is fizetni a horvát üzletekben, de ez mostanra lejárt. Ha neked még lapul némi kunád otthon, azt azért nem kell kidobni: a következő nyaralás alkalmával még átválthatod.

Kunát euróra csak Horvátországban válthatunk már

A kunaérmék beváltására 2025 végéig van időnk: az árfolyam rögzített, egy eurót pontosan 7,5345 kunáért kaphatunk. A kuna bankjegyek beváltására a jelenlegi hivatalos kommunikáció szerint bármeddig lehetőség lesz.

Idén december 31-ig a horvát postákra, kereskedelmi bankokba mehetünk, vagy a horvát Pénzügyi Ügynökséghez fordulhatunk, ha horvátországi tartózkodásunk ideje alatt egy füst alatt euróra váltanánk a megmaradt kunát. 

Egy beváltás alkalmával legfeljebb 100 bankjegyet és 100 pénzérmét lehet díjmentesen euróra váltani.

Ha ebből a határidőből kifutottunk, a Horvát Nemzeti Banknál (HNB) 2024 január elsejétől szintén a rögzített árfolyamon válthatjuk be megmaradt valutánkat.

Kuna helyett már az euró a hivatalos fizetőeszköze az országnak
Kuna helyett már az euró a hivatalos fizetőeszköze az országnakFeng Wei Photography / Getty Images Hungary

Az ATM-ek is átállnak lassan

Ha horvát boltba ugrasz be, idén még kunában és euróban egyaránt láthatod az árakat kiírva. Számunkra turistaként ez valószínűleg kevésbé érdekes, mint a helyieknek, azt viszont jó tudni, hogy 

az ATM-ek alapvetően tízeurós és húszeurós bankjegyekkel lesznek feltöltve az átállás első idejében.

Egyes bankautomaták 50 eurósok szolgáltatására is képesek már, de ezeket csak akkor fogják kiadni, ha 150 eurónál magasabb összeget szeretnénk felvenni.

Április elseje után aztán az összes eurócímlet bekerül az automatákba, így ha pénzt veszünk fel, azon sem lepődhetünk meg, ha nagy címletekben adja ki a kívánt összeget az ATM.

Ez történik majd a kunával

A HNB számításai szerint 1,1 milliárd fémpénzt és 500 millió bankjegyet váltanak be az állampolgárok: az érmék súlya 5600 tonna, a bankjegyek egymásra halmozva pedig egy 50 kilométeres oszlopot alkotnának.

Eddig 2600 tonnányi érme futott be, amelyet a hadsereg raktáraiban helyeztek el: hamarosan majd bezúzzák és ipari nyersanyagként alkalmazzák azt. A bankjegyeket megsemmisítik, majd a papíripar hasznosítja azokat alapanyagként.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra