Így született az első magyar karácsonyi betétdal

LabasVikiek C Balazs Adamne

Mai Dallamtapadás rovatunkban az első magyar karácsonyi film, a Nagykarácsony betétdalának születését mutatjuk be. Az Együtt lesz minden nap ünnep című dalt egy erre az alkalomra összeállt csapat készítette.

Idén már elmondhatjuk, hogy nekünk, magyaroknak is van karácsonyi filmünk, és ezzel együtt lett egy saját karácsonyi betétdalunk. Az első magyar egész estés karácsonyi film, a Nagykarácsony a készítők szerint zenéjében is igyekezett újat hozni: betétdala egy szerethető, mégis kortalan karácsonyi popdal kíván lenni. A számot egy alkalmi társulás készítette: a zenét hazánk egyik legsikeresebb filmzeneszerzője, Balázs Ádám jegyzi (nevéhez fűződik az Oscar-díjas Mindenki és az Oscar-jelölt Testről és lélekről zenéje), a szöveget Szepesi Mátyás, a Konyha frontembere írta, az előadók pedig Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és a filmben is hallható gyerekkórus. A produceri munkálatokért Toldi Miklós, a Magashegyi Underground dobosa felelt.

A különböző műfajokból érkező, eltérő zenei hátterű alkotók ízig-vérig karácsonyi megszólalású dalt szerettek volna készíteni, amelynek központi gondolata az, hogy egymástól lesz ünnep minden napunk, az egymásra való odafigyelés az igazi ajándék.

Eredetileg a film egyik emblematikus jelenetéhez íródott, amelyben egy gyerekkórus adja elő.

Ám amikor elkészült, a szerzők meghallották benne a jelen idejűen megfogalmazott popdal lehetőségét: Balázs Ádám elképzelte Lábas Viki hangján, Szepesi Matyi pedig felkérte állandó alkotótársát, Toldi Miklós producert, hogy készítsen belőle egy, a mai popzenéhez közelebb álló verziót.

„Amikor a rendező, Tiszeker Dani felkért a Nagykarácsony zenei világának megteremtésére, tudtuk, hogy egy dal és annak a főtémája lesz a pillérünk” – mesélt a zene születéséről Balázs Ádám zeneszerző. 

Scherer Péter és Pokorny Lia a Nagykarácsonyban
Scherer Péter és Pokorny Lia a Nagykarácsonybanintercom

„Olyan dalt szerettem volna írni, aminek van egy kortalan, zenei világoktól és divatoktól mentes alaptónusa, és a karácsony örök szellemiségét idézi fel.

Szerencsés voltam, mert általam nagyra becsült alkotótársakkal dolgozhattam: Szepesi Matyi nagyon szép mondanivalójú szövege a filmben és a végefőcím-dalban is tud hatni érzelmileg, Lábas Viki előadóként a dalt teljesen magára formálta, saját lelkével töltötte meg, Toldi Miki igazi profi zenei producerként a dalt mai zenei köntösbe öltöztette, Tiszeker Dani tiszteletbeli szellemi szerzőtársunkként pedig mint saját gyermekét dédelgette velünk kezdetektől fogva. A legfontosabb szereplők mégis a gyerekek voltak, akik által a Nagykarácsony teljesen más dimenzióba kerülhetett. Az ő lelkesedésük, csillogó szemeik és mosolyuk miatt már megérte mindannyiunknak elkészíteni ezt a dalt.”

„Ez az első filmzenei munkám – mesélte Szepesi Mátyás szövegíró. Az elmúlt években egyre több szöveget írtam felkérésre, és kialakult erre egy munkamódszerem, amin keresztül megpróbálok közös gondolatvilágot keresni az előadóval. 

Ez a dal azonban teljesen máshogy született, és ez kirángatott a komfortzónámból:

a forgatókönyv és a dal hangulata alapján indultam el, minden este leültem szöveget írni, Tiszeker Dániel rendező pedig – aki közben forgatta a filmet – másnapra átolvasta, és csak azokat a sorokat engedte át, amit beérzett a film világába. Nagyon intenzív, izgalmas kreatív kaland volt, hálás vagyok Daninak, Ádámnak és a film társproducerének, Lévai Balázsnak, hogy a részese lehettem.”

„Első hallásra megtetszett a hangszerelés és a dal miliője” – idézi vissza benyomásait Lábas Viki. „Nem vettem részt még karácsonyi dal születésében, és úgy éreztem, hogy most már nincs bennem ellenállás, át tudom érezni ezt a szellemiséget. Matyi szövege megragadja azokat a pillanatokat és értékeket, amik számomra is fontosak, ha közös ünnepről van szó. 

Nálunk a családban már régóta nem divat az ajándékozás karácsonykor,

mindig a közös pillanatok, társasjátékozás, beszélgetés, vacsorázás a fontos. Hogy végre egy helyen és egy időben van mindenki, és próbál jelen lenni. Nekem ezt jelenti a karácsony, nem az elvárásokat és a nyomást.”

Tiszeker Dániel szívet melengető, romantikus és humoros vígjátékát nagy sikerrel vetítik már a mozikban. A szórakozásról olyan színészek gondoskodnak, mint Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Ötvös András, Zsigmond Emőke, Rujder Vivien, Szerednyey Béla, Mészáros Máté és Csuja Imre.

És íme a betétdal, az Együtt lesz minden nap ünnep:

 A filmről pedig itt olvasható az írásunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra