Rosszul teszed, ha te is ledőlsz a kanapéra evés után

GettyImages-529363233

A tudósok most jöttek rá arra, hogy a Földközi-tenger vidékén honos mediterrán étrendnek évszázadok óta része egy bizonyos mozgásforma is, amely az egészséges ételek mellett szintén jelentősen hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

A mozgásforma olyannyira része ennek az életmódnak, hogy a rendkívül egészséges mediterrán étrend alapjaként tartják számon.

Nem csupán az ételek számítanak

A legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy a mediterrán étrend egészségmegőrző sikere nem csupán a diéta által javasolt élelmiszerekben keresendő. A gyaloglás is része ennek az életmódnak, melyről megállapították, hogy a rendkívül egészséges mediterrán étrend alapjaként funkcionál. A közvetlenül az étkezések után beiktatott séta lehet az egyik oka annak, hogy a mediterrán étrend csökkentheti a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a szélütés és egyes daganatos betegségek kockázatát, miközben erősíti a csontokat, javítja az agyműködést, megelőzi a demenciát és a depressziót, illetve segíti az egészséges fogyást.

A jó vércukorszint eléréséhez az egészséges étkezés mellett mozgásra is szükség van
A jó vércukorszint eléréséhez az egészséges étkezés mellett mozgásra is szükség vanBakiBG / Getty Images Hungary

Nincs szükség nagy túrákra

A kutatás kapcsán közzétett tanulmány szerint az étkezéseket követő sétának nem kell túl sokáig tartania, elegendő két-öt percnyi gyaloglás is.

Csupán néhány percig tartó sétára van szükség étkezés után
Csupán néhány percig tartó sétára van szükség étkezés utánSorrasak Jar Tinyo / Getty Images Hungary

Mint kiderült, az étkezés utáni álldogálás is jótékony hatással van a szervezetre, de nem annyira, mint egy séta. Míg a nap folyamán és az étkezések után időszakosan beiktatott álldogálás átlagosan 9,51 százalékkal csökkenti a vércukorszintet a hosszan tartó üléshez képest, addig a napközbeni séta mintegy 17 százalékkal csökkentette a vércukorszintet. 

Összességében elmondható, hogy a hosszan tartó ülés megszakítása álló és könnyű sétaszünetekkel egész nap jótékony hatással van a vércukorszintre.

Ezért kell rögtön étkezés után mozogni

A kutatók a tanulmányban leírták azt is, hogy ha evés után sétálni megyünk, akkor a vércukorszintjük fokozatosan megemelkedik, majd csökken, és az inzulinszintünk is stabilizálódik ahhoz képest, mint ha állva vagy ülve maradnánk.

Szakértők szerint a vércukorszint-emelkedés megakadályozása jót tesz a szervezetnek, mivel a nagy kiugrások és a gyors esések növelhetik a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Miután a vércukorszint 60-90 perccel étkezés után ugrik meg, ezért a legjobb, ha az étkezés befejezése után azonnal mozgunk egy kicsit.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek