A TheKitchn oldalán hat módszert próbáltak ki azt kutatva, hogyan lehetnek a hamburgerpogácsák a legfinomabbak és legszebbek. Ezúttal nem a legjobb receptet keresték, hanem arra voltak kíváncsiak, melyik módszerrel érdemes formáznunk a húsokat annak érdekében, hogy gyönyörű, nem széteső, tökéletesen átsült és szabályos húsokat kapjunk a lehető legegyszerűbben. Íme az eredmény!
A kihívásnak szabályai is voltak: a hamburgerek mind 20 százalékos zsírtartalmú marhahúsból készültek, és a pogácsákat ugyanazon a napon formázták és sütötték. Mindegyik módszert kétféleképpen tesztelték: először öntöttvas serpenyőben a tűzhelyen, majd a grillen. Bizonyos módszerek jól működnek a grillnél, és voltak, amik jobban teljesítettek a főzőlapon. A győztes mindegyik felületen remekelt.
#6 Késsel bevagdosva
A módszer szerint a formázás után érdemes kicsit bevagdosni a pogácsákat, így egyenletesebben és gyorsabban sülnek majd. A pitetésztánál talán működő módszer azt ígéri: így kevésbé zsugorodnak majd a húspogácsáink. A valóságban azonban nemcsak zsugorodtak, hanem száraz koronggá formálódtak a sütés után, de csak azok a darabok, amik nem estek szét. Ez a lájfhekk semmire nem volt jó, csak egy kis bosszankodásra.
#5 Mély árkot formázva a közepére
Az egyik legismertebb trükk azt javasolja: ha bemélyedést formázol a pogácsa közepére, az nem emelkedik meg és nem nő labdává sütés közben. Miközben a burger sütés közben zsugorodik, az árok kissé megemelkedik, így tökéletesen lapos és egyenletes hamburgert kapunk végül. A valóságban azonban ezek a húsok is nagyon zsugorodtak, könnyebben estek szét és egyenetlenül sültek át, így a módszer nem ért el valami jó helyezést a versenyben. A legjobban a grillen működött a dolog, ahol a forróbb sütési felület kevesebb időt adott a pogácsának a zsugorodásra, de még így is csak hátulról lett dobogós a mestertrükk.
#4 Hüvelykujjal egy mélyedést formázva a közepébe
Az előbbi módszer miniben, amely szerint csak egy nagyobb mélyedés kell a húsok közepére, és ez megakadályozza, hogy gömb alakú, csak félig átsült buci legyen a végeredmény. Nem készült különlegesen lédús, ropogós és igazán szép formájú buci belőle, így a módszer a mezőny közepén végzett.
#3 Reszelt vaj hozzáadása a burgerhez
A módszer azt ígéri, hogy a burger a nagy adag reszelt vajtól szaftosabb lesz és szebben sül meg. A vaj valóban majdnem minden fogásnak jót tesz, ám ez esetben kisebb lyukakat hagyott az elkészült húspogácsában, amitől a húsok állaga kissé fura lett. Ha van kéznél megfelelő zsírtartalmú marhahús, akkor a vaj hozzáadása teljesen szükségtelen.
#2 Kézzel formázva, extra forró felületen készítve
A módszer lényege, hogy ne vásárolj előregyártott pogácsákat, egyszerűen a darált húsból tépj ki nagyjából egyforma adagokat, majd forró felületen, azokat kissé lelapítva készítsd el a húsokat néhány perc alatt. A vasalás rusztikus végeredményt hozott, és a rövid sütés miatt nem száradtak ki a burgerek. A lapítós módszerrel hatalmas labda sem lett belőlük, ám a grillrácson nem működött a nyomkodós trükk.
#1 Fedelek közé préselve
Két peremes, műanyag fedél közé helyezve a húst klassz pogácsa formázható belőle – állítják a módszer hívei. Az így készült húsok mindegyike jól tejesített bel- és kültéren egyaránt. A szabályos korongok minimális zsugorodás mellett lettek ropogós külsejű finomságok, lédús belsővel. A tesztelők szerint a recept zsenialitása abban rejlik, amit nem tesz a marhahússal. Nem kell órákig formáznunk a húst, nincs vele sok munka, a darált húst mégis tökéletes pogácsakoronggá formálja, miközben alig érünk hozzá. Ennek a technikának az egyetlen akadálya, hogy vannak-e kéznél megfelelő fedelek. Ha nem találunk ilyet, akkor serpenyőben a lapítás, grillen pedig a tálcán sütés és lapítás lesz a tökéletes módszer.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés