Jön a tavasz, mutatjuk, hogy sikerül a legjobban a hamburgerpogácsa

Talán néhány hét sem kell hozzá és elindulhatnak a tavaszi grillezések, amik mellett még a nyáriaknál is egy kicsit több érv szól. A hűvösebb napokon sokkal jobb kint állni a grill mellett, mint a kánikulában, és ha van egy klassz hamburgerpogácsa-recepted, akkor garantáltan meg is éri. Most abban segítünk, hogy formázd meg úgy a húsokat, hogy azok a legszebbek és legízletesebbek legyenek a néhány perces sütés után.

A TheKitchn oldalán hat módszert próbáltak ki azt kutatva, hogyan lehetnek a hamburgerpogácsák a legfinomabbak és legszebbek. Ezúttal nem a legjobb receptet keresték, hanem arra voltak kíváncsiak, melyik módszerrel érdemes formáznunk a húsokat annak érdekében, hogy gyönyörű, nem széteső, tökéletesen átsült és szabályos húsokat kapjunk a lehető legegyszerűbben. Íme az eredmény!

A kihívásnak szabályai is voltak: a hamburgerek mind 20 százalékos zsírtartalmú marhahúsból készültek, és a pogácsákat ugyanazon a napon formázták és sütötték. Mindegyik módszert kétféleképpen tesztelték: először öntöttvas serpenyőben a tűzhelyen, majd a grillen. Bizonyos módszerek jól működnek a grillnél, és voltak, amik jobban teljesítettek a főzőlapon. A győztes mindegyik felületen remekelt. 

#6 Késsel bevagdosva

A módszer szerint a formázás után érdemes kicsit bevagdosni a pogácsákat, így egyenletesebben és gyorsabban sülnek majd. A pitetésztánál talán működő módszer azt ígéri: így kevésbé zsugorodnak majd a húspogácsáink. A valóságban azonban nemcsak zsugorodtak, hanem száraz koronggá formálódtak a sütés után, de csak azok a darabok, amik nem estek szét. Ez a lájfhekk semmire nem volt jó, csak egy kis bosszankodásra.  

#5 Mély árkot formázva a közepére

Az egyik legismertebb trükk azt javasolja: ha bemélyedést formázol a pogácsa közepére, az nem emelkedik meg és nem nő labdává sütés közben. Miközben a burger sütés közben zsugorodik, az árok kissé megemelkedik, így tökéletesen lapos és egyenletes hamburgert kapunk végül. A valóságban azonban ezek a húsok is nagyon zsugorodtak, könnyebben estek szét és egyenetlenül sültek át, így a módszer nem ért el valami jó helyezést a versenyben. A legjobban a grillen működött a dolog, ahol a forróbb sütési felület kevesebb időt adott a pogácsának a zsugorodásra, de még így is csak hátulról lett dobogós a mestertrükk. 

Egy retró változat.
Egy retró változat.Michael Berman / Getty Images Hungary

#4 Hüvelykujjal egy mélyedést formázva a közepébe

Az előbbi módszer miniben, amely szerint csak egy nagyobb mélyedés kell a húsok közepére, és ez megakadályozza, hogy gömb alakú, csak félig átsült buci legyen a végeredmény. Nem készült különlegesen lédús, ropogós és igazán szép formájú buci belőle, így a módszer a mezőny közepén végzett. 

#3 Reszelt vaj hozzáadása a burgerhez

A módszer azt ígéri, hogy a burger a nagy adag reszelt vajtól szaftosabb lesz és szebben sül meg. A vaj valóban majdnem minden fogásnak jót tesz, ám ez esetben kisebb lyukakat hagyott az elkészült húspogácsában, amitől a húsok állaga kissé fura lett. Ha van kéznél megfelelő zsírtartalmú marhahús, akkor a vaj hozzáadása teljesen szükségtelen. 

Ez a hamburger azért elég jól néz ki.
Ez a hamburger azért elég jól néz ki.Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

#2 Kézzel formázva, extra forró felületen készítve

A módszer lényege, hogy ne vásárolj előregyártott pogácsákat, egyszerűen a darált húsból tépj ki nagyjából egyforma adagokat, majd forró felületen, azokat kissé lelapítva készítsd el a húsokat néhány perc alatt. A vasalás rusztikus végeredményt hozott, és a rövid sütés miatt nem száradtak ki a burgerek. A lapítós módszerrel hatalmas labda sem lett belőlük, ám a grillrácson nem működött a nyomkodós trükk. 

#1 Fedelek közé préselve

Két peremes, műanyag fedél közé helyezve a húst klassz pogácsa formázható belőle – állítják a módszer hívei. Az így készült húsok mindegyike jól tejesített bel- és kültéren egyaránt. A szabályos korongok minimális zsugorodás mellett lettek ropogós külsejű finomságok, lédús belsővel. A tesztelők szerint a recept zsenialitása abban rejlik, amit nem tesz a marhahússal. Nem kell órákig formáznunk a húst, nincs vele sok munka, a darált húst mégis tökéletes pogácsakoronggá formálja, miközben alig érünk hozzá. Ennek a technikának az egyetlen akadálya, hogy vannak-e kéznél megfelelő fedelek. Ha nem találunk ilyet, akkor serpenyőben a lapítás, grillen pedig a tálcán sütés és lapítás lesz a tökéletes módszer. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra