Fogynál néhány kilót nyárra? Ezzel a trükkel verd át a szervezeted!

Ha ez ember leadna néhány kilót, hajlamos néhány buta trükköt, egészségre káros diétát is bevetni a cél érdekében. Mi arra gondoltunk, inkább annak járunk utána, vajon vannak-e a tudománynak olyan működő trükkjei, amik bevethetők a gyors és tartós fogyás érdekében.

A tudomány többek között azt a választ adta, érdemes megkeresnünk azokat a fogásokat, amik a leginkább laktatóak. Ha ezek megvannak, és bevetjük őket, mondjuk, reggelire, eszünkbe sem jut majd nassolni, fél adag ebéddel is beérjük. Ha pedig a második fogásunk is megfelelően laktat, talán vacsorára is kevesebbet eszünk majd. Az ötlet remek, már csak a leglaktatóbb ételeket kell megtalálnunk. 

Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek között is van jó választás

Ha épp csak nassolnál, a legjobbak az olyan ételek, amelyek sok helyet foglalnak el az emésztőrendszerben, miközben nincs túl sok kalória minden falatban.

„Az alacsony kalóriatartalmú ételek arra jók, hogy segítsenek az embereknek kevesebb kalóriával is feltöltődni”

– mondta Barbara Rolls, a Pennsylvaniai Állami Egyetem táplálkozástudományi tanszékének szakértője. 

Ezek az ételek ellentétesek például a magas zsírtartalmú ételekkel, amelyek nagyon kalóriadúsak, vagyis minden falatban sok kalóriát tartalmaznak. Az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek közé tartoznak a vízben gazdag ételek, például a gyümölcsök és zöldségek, de jók lehetnek egyes, akár húsos alapú levesek és a saláták is.  

„Az érzékelés nagy részét adja a jóllakottság- és teltségérzetnek” – vallja Rolls. Azok az emberek, akik alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, úgy érzik, hogy több ételt esznek, mint azok, akik ugyanannyi kalóriát fogyasztanak magas kalóriatartalmú ételekből. Ezért az alacsony kalóriatartalmú ételek fogyasztása fokozott teltségérzethez vezethet.

A leginkább laktató ételek mindegyike egészséges is
A leginkább laktató ételek mindegyike egészséges isFotografieLink / Getty Images Hungary

A rostok a barátaid

A rostban gazdag ételek is laktatóak, de más okokból, mint az alacsony kalóriatartalmú ételek. Kiderült ugyanis, hogy a jóllakottság érzése csak egy része annak, hogy ne érezzük magunkat farkaséhesnek.

„Úgy gondolják, hogy a rostoknak egyéb olyan hatásai is vannak, amelyek segítenek távol tartani az éhséget” – mondta Rolls. Nemcsak teltségérzetet biztosítanak, hanem textúrát és testet adnak az ételeknek fogyasztás közben, megváltoztatva az étel érzését a szájban, ami megakadályozhatja, hogy hamar éhes legyen az ember utánuk.

Ráadásul a rostok lassan mozognak az emésztőrendszeren keresztül, így lelassítják az emésztési folyamatot, ami erőteljesebb hatással lehet a test egyes jóllakottsági hormonjaira is. Ettől szintén sokáig jóllakottnak érzed majd magad. 

A fehérjéket se hagyd ki!

„A kutatók régóta tudják, hogy a fehérjefogyasztás kissé elnyomhatja az étvágyat, és ennek eredményeként fogyasztásuk után kevesebbet eszünk majd a nap folyamán” – mondta Manore.

„Ám míg egyes kutatások azt sugallják, hogy a fehérje hosszabb ideig tartja fenn az emberek jóllakottságát, mint más tápanyagok, más kutatások szerint ez nem bizonyított” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy még mindig vita folyik arról, hogy milyen típusú fehérjék a legjobbak, és mennyit kell enni belőlük.

A fehérje feltöltő hatásának egy része pszichológiai is lehet a szakember szerint. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy a fehérjét az étkezés középpontjának tekintsék, és ha az ételben nincs fehérje, előfordulhat, hogy az ember nem fogja kielégítőnek tekinteni az adott fogást.

Mi a helyzet a vízzel?

Úgy tűnik, aki étkezés előtt elfogyaszt egy pohár vizet, jóllakottabbnak érzi majd magát a fogás elfogyasztása után.

„Egyes tanulmányok kimutatták, hogy az étkezés előtti vízivás némileg befolyásolhatja a jóllakottságot, de lehetséges, hogy ennek pszichológiai hatása is van”

– mondta Rolls. „Például, ha az emberek azt hiszik, hogy ha étkezés előtt vizet isznak, akkor kevesebbet esznek, akkor ez jó eséllyel így is történik” – fűzte hozzá.

Rolls és csapata az egyik érdekes kutatásukban az embereknek vagy egy pohár vizet és zöldségpörköltet, vagy azonos mennyiségű vízből és az említett fogásból összekevert levest adtak. A kutatók úgy találták, hogy amikor az emberek a levest kapták, összességében kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint amikor egy pohár vizet és a pörköltet kapták. Ezért is remek döntés egy finom, gazdag levest enni a fogások előtt, vagy akár helyettük is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra