Ez a baconös dauphinoise tökéletes köret lesz minden sült hús mellett

A burgonyagratin, avagy a Gratin Dauphinoise egy remek, elegáns francia köret. Állítólag XI. Lajos tette népszerűvé a pofonegyszerű finomságot, amit valahol Lyon környékén, egy fogadóban sütöttek meg neki, akkor még zellerből. Akárhogy is volt, mára ezer változata született, amik közül az egyik legfinomabb ez a baconös-sajtos változat.

Két nagyobb adag lesz belőle.
Két nagyobb adag lesz belőle.gorchittza2012

Hozzávalók 2 személyre

  • 6 közepes darab burgonya nagyon vékonyra szeletelve
  • 3 deci 30 százalékos tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 10 deka bacon felkockázva
  • 2 deci tej
  • 2 ek. mascarpone
  • ízlés szerint só, frissen tört rózsabors
  • 5 deka cheddar lereszelve
  • 5 deka gruyère lereszelve
  • 5 deka parmezán lereszelve
Recept idők

Elkészítés:

Egy kivajazott jénaiban helyezd el a burgonyát, közben süsd meg egy serpenyőben a baconkockákat. Utóbbihoz add hozzá a fokhagymát, a fűszereket és a tejtermékeket, és ezzel locsold meg a krumplit. Süsd alufólia alatt legalább 1 órán át a forró sütőben, majd szórd meg a sajtokkal, és már nem lefedve pirítsd rá a burgonyára még negyedóra alatt. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek