A recept megálmodója Ina Garten, akinek már legalább ötvenéves tapasztalata van a konyhában. A most 73 éves gasztroblogger és szerző rendre olyan recepteket oszt meg, amik csak kicsit térnek el azoktól a receptektől, amiket már jól ismerünk, az apró csavarral, trükkös megoldással vagy extra hozzávalóval viszont jóval finomabb lesz a végeredmény. Ez a csirke és éppen ilyen fogás.
A New York Post azt írja: Emily Blunt korábban azt nyilatkozta, hogy ezt a különlegességet készítette el, amikor 2008-ban először kezdett randevúzni jelenlegi férjével, John Krasinskival. Egy év udvarlás után eljegyezték egymást, és 2010-ben összeházasodtak, amit a híresség részben a remek fogás varázserejének tud be.
Blunt az iHeartMedia egy podcastjában így nyilatkozott: „Készítettem valamit, amiről tudtam, hogy imádni fogja. Ennyi, ez minden, amire szükség volt!”
Az ördög Pradát visel színésznője hozzátette: „Ez nemcsak egy sima sült csirke, hanem a legfinomabb.
A sült csirke egy klassz fogás, Ina Garten csirkéje viszont egy olyan, aminek elfogyasztása után elvesznek feleségül”
– áradozott Blunt.
A híresség ezután elmagyarázta a csirke hozzávalóit, amelyek a következők: „citrom, fokhagyma, hagyma a csirkére, kakukkfű, só és bors.
„A csirke köré szórod a hagymát, de nagyon szorosan kell belepakolnod a sütőtálcába vagy tepsibe” – kezdte. „És aztán nagyon magas hőfokon sütöd őket körülbelül bő egy órán át, és szinte már készen is vannak, és tökéletesek.”
„Amikor kiveszed a csirkét, egy kis borral összepirítod a hagymás, fokhagymás sütőtálban maradt keveréket. Istenem, ez a legjobb recept” – ájuldozott Blunt.
Garten korábban szerepelt a Sunday Today with Willie Geist című sorozat 2018-as epizódjában, ahol elmondta, hogy a királyi pár akkor ette ezt a csirkét, amikor Harry feltette a nagy kérdést.
„Tudom, hogy Meghan szerette elkészíteni a sült csirkémet, amit eljegyzési csirkének hívunk, mert miután elkészíted, hamarosan feleségül akar venni valaki” – mondta Garten annak idején Geistnek, aki válaszában egyenesen a gasztrocelebet tette felelőssé a királyi esküvőért.
Hogy így volt-e vagy sem, majdnem mindegy, mert Garten receptje valóban nem rossz. Ahogy azt tőle megszokhattuk, egy hagyományos fogást pimpelt fel úgy, hogy az lényegesen finomabb legyen.
A receptben az a legjobb, hogy a mennyiségek sincsenek kőbe vésve: ha épp két adag csirke van otthon és egy fél citrom, úgy is működik, ha pedig egy fűszert kihagysz belőle, akkor is remek lehet a végeredmény.
A hozzávalók:
- 1 egész csirke
- só és frissen őrölt fekete bors
- 2 citrom
- 1 egész fej fokhagyma, elfelezve gerezdenként
- olívaolaj
- 2 nagy vöröshagyma, meghámozva és vastagon felszeletelve
- 120 ml száraz fehérbor
- 120 ml csirkealaplé, lehetőleg házi
- 1 evőkanál sima liszt
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. Szárítsuk meg a csirke külsejét, majd sózzuk, borsozzuk a belsejét. A citromokat negyedekre vágjuk, 2 negyedet a fokhagymával együtt a csirke belsejébe teszünk, a többi citromot pedig félretesszük. Kenjük meg a csirke külsejét olívaolajjal, és szórjuk meg bőségesen sóval és borssal.
Ezek után kötözzük össze a lábakat konyhai zsinórral, és húzzuk a szárnyvégeket a csirke teste alá. Tegyük a csirkét egy kis tepsibe, és helyezzük a félretett citromot és a felszeletelt hagymát egy nagy tálba, és keverjük össze 2 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál sóval és ½ teáskanál borssal. Öntsük a keveréket a serpenyőben lévő csirke köré.
Süssük a csirkét körülbelül egy és negyed órán át, majd egy tálra szedjük, alufóliával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük, amíg elkészítjük a szószt.
Tegyük a sütőtálat a gázrózsák tetejére, és állítsuk a hőt közepesen magasra. Adjuk hozzá a bort, és fakanállal keverjük össze, hogy a barna, odasült darabok is lejöjjenek. Adjuk hozzá az alaplével elkevert lisztet, folyamatos keverés mellett melegítsük néhány percig, amíg a szósz besűrűsödik, majd ha szükséges, szűrjük le. Szeleteljük a csirkét egy tálra, és tálaljuk citrommal, a sült hagymával és a meleg, fehérboros szósszal.