A cékla nemcsak finom, de nagyon jót tesz az immunrendszernek is. A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rákfajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen. Mindezek mellett vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítanak neki, és állítólag a bőr is szebb lesz tőle.
És ez még csak néhány a számos előnye közül, de mi nem ezért gyűltünk össze, hanem annak érdekében, hogy 5, a hagyományosnál jóval különlegesebb céklás receptet mutassunk.
Ha imádsz nassolni és mártogatni, de gyötör a bűntudat a csipsz és a remek sajtszósz után, jó hírünk van. Egy céklás hummuszt hoztunk az őszi napokra, most egy kicsit édeskés változatban, barna cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel megbolondítva.
Bemutatunk egy olyan párost, akiket együtt eddig talán nem ismertél. Legyen szó néhány kekszfalatka tetején előételként vagy vendégváróként, esetleg tésztaszószként tálalva, az édeskés cékla a kecskesajttal örök és kikezdhetetlen barátságban van.
Nincs is ennél jobb őszi saláta! Fehér húsok és akár halak mellett is nagyon finom ez a saláta, aminek ráadásul a színe is gyönyörű lesz. Friss bazsalikommal a tetején még finomabb.
Itt egy remek tipp az őszi hamburgerek felpimpelésére! A coleslaw hagyományos változatban is remek, de még finomabb céklásan, amivel ráadásul egészségesebb is.
A savanyított cékla nálunk rozmaringos változatban került az asztalra, de ha igazán bírod a különlegességeket, egyszer próbáld ki a vaníliás-borsosat is.