Hozzávalók
- 500 gramm sütőtök kis kockákra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis csokor zsálya apróra vágva
- 2 levél medvehagyma apróra vágva (snidlinggel is helyettesítheted)
- 500 gramm gomba apróra vágva
- 3 darab fokhagymagerezd összetörve
- 150 ml tejszín
- 200 gramm zsemlemorzsa
- 150 gramm főtt gesztenye apróra vágva
- 500 gramm leveles tészta
- ízlés szerint só, bors, szerecsendió
- 1 darab tojás enyhén felverve
- 1 evőkanál szezámmag vagy más a díszítéshez
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C hőmérsékletűre, tedd be a tököt 1 evőkanál olajjal megkenve, a zsálya felével és némi sóval, borssal. Süsd 25 percig, vagy amíg meg nem puhul. Közben melegíts 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, és süsd a medvehagymát 10 percig, majd add hozzá a gombákat, és 15 percig pirítsd, amíg a folyadék elpárolog.
A gombához add a fokhagymát és a maradék zsályát, egy percig pirítsd, majd add hozzá a tejszínt. Ezek után keverd hozzá a zsemlemorzsát, a gesztenyét és a sült tököt is. Fűszerezz mindent alaposan, hozzáadva egy kevés reszelt szerecsendiót is. A Wellington összeállítása előtt hagyd kihűlni.
Nyújtsd ki a tésztát lisztezett munkafelületen egy 35 x 45 cm-es téglalap méretűre. Tedd át egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, majd kanalazd a gomba és a tök keveréket a tésztára úgy, hogy mindkét oldalán 1 cm-es szegély maradjon. A kimaradt széleket kend meg egy kevés tojással, majd a céklát is helyezd a közepére sorban. Végül formázd a megfelelő alakúra, kend meg tojással és szórd meg szezámmaggal. Süsd készre legalább 35 perc alatt, majd hagyd langyosra hűlni, mielőtt felvágod. Tejszínnel összeolvasztott, vajas-fehérboros füstöltsajt-szósszal kínáld.