Mehet bele mindenféle tengeri hal vagy garnéla, polip, és nagyjából bármi, amihez hozzájutsz. Annyit fontos tudnod, hogy ezeknek általában nagyon kevés sütési-főzési idő kell, és kemények, rágósak lesznek, ha épp túlsülnek, így érdemes nagyon figyelned arra, hogy amint elkészültek, már ne főzd őket tovább.
Hozzávalók 2 személyre
- 1 evőkanál kapribogyó
- 1 kisebb csésze olívabogyó
- 2 bögre tenger gyümölcsei vegyesen
- olívaolaj, só, bors
- 1 kis csokor friss citromfű felaprítva
- 1.5 deci alaplé
- 0.5 deci fehérbor
- 1 bögre rizs
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál csiliszósz
- 4 evőkanál fokhagymás olaj
- (elhagyható) egy kevés sáfrány a rizs ízesítésére
Elkészítés:
A forró, fokhagymás olajban néhány perc alatt süsd puhára a szobahőmérsékletű tengeri herkentyűket, majd kanalazd át egy tálba, amiben a mézzel, sóval és borssal elkevert csípős szósz van, és forgasd át benne.
A maradék zsiradékon pirítsd meg a rizst, majd öntsd fel a borral, és néhány perc után az alaplével. Kis lángon kevergetés mellett főzd készre, majd ha ezzel megvagy, ízesítsd még sóval és borssal, ha szükséges. Ha a rizs már tökéletes, mehet hozzá az olívabogyó, a kapribogyó és a tenger gyümölcsei is. A tetejére jól illik egy-egy szelet lime és friss citromfű.
Ha több zöldséget szeretnél bele, a frissen párolt zöldbabot és paradicsomot válaszd.