A sötét titok az Alice Csodaországban mögött

alice cov

Lewis Carroll, a számtalan feldolgozást megélt, népszerű mese írója szerette a gyerekeket. Miért ne tette volna? Hiszen számtalan történetét ihlették. De vajon vonzódott is hozzájuk?

„Alice már elunta, hogy tétlenül üldögéljen nénje mellett az árokparton. Egyszer-egyszer bepislantott abba a könyvbe, amelyet a nénje olvasott, de nem voltak benne se képek, se versek” – írta le Lewis Carroll az Alice Csodaországban című meseregénye első mondatát közel százhatvan évvel ezelőtt. Azóta generációk nőttek fel a kíváncsi kislány kalandjain, azt azonban kevesen tudják, hogy Alice-t egy hús-vér kislány inspirálta, akit máig kérdéses viszony fűzött az íróhoz. 

Volt egyszer egy lány, akit Alice-nek hívtak

Lewis Carroll és Hanry Liddell mindketten az Oxford Egyetemen tanítottak. Összebarátkoztak, és Carroll hamarosan bejáratos lett a Liddell család idilli otthonába. A húszas évei közepén járó író Liddell három kislányával – Alice-szel, Edithtel és Lorinával – is összebarátkozott. Szívesen vitte őket csónakázni és piknikezni, miközben a történeteivel szórakoztatta őket. 

Egy ilyen alkalommal mesélt nekik Alice-ről, aki egy nyúlüregen át egy különös világba pottyant. A kis Alice-nek annyira megtetszett a mese, hogy arra kérte a férfit, írja le neki. Így született meg az Alice Csodaországban című meseregény. 

Lewis Carroll húszas éveiben
Lewis Carroll húszas éveibenFotó:

Valami történt. De mi?

Alice és Carroll története azonban itt nem ér véget. Irodalomtörténészek hadát máig foglalkoztatja a kérdés, hogy mégis mennyire kerültek közel egymáshoz. Gyanakvásukra egyrészt Carroll naplója ad okot, amiből kitépték az 1858 és 1863 (Alice hat- és tizenegy éves kora) között íródott részeket, másrészt az a tény, hogy Carroll és a Liddell család barátsága éppen 1863-ban ért véget. 

Összetűzésük mibenlétéről több elképzelés is napvilágot látott. Morton N. Cohen, Carroll egyik életrajzírója úgy gondolta, az ok arra vezethető vissza, hogy az író meg akarta kérni a tizenegy éves Alice kezét, de ezt a kislány szülei ellenezték. Ma talán érthetőnek tűnik, miért nem akarták a férfihez adni legkisebb kislányukat, de Viktória királynő korában egyáltalán nem volt szokatlan a fiatal lányok eljegyzése. Carroll öccse például feleségét tizennégy évesen kérte meg, de csak hat év múlva házasodtak össze. 

A Liddell nővérek
A Liddell nővérekFotó: Gabriel Benzur / Getty Images Hungary

Meztelen angyalok

Huszonegyedik századi szemmel az író fotós szenvedélye sem tűnik teljesen ártatlannak. Házuk kertjében szívesen kapta lencsevégre a lányokat, és fennmaradt néhány rajza is, amin meztelenül ábrázolta a nővéreket. Tudni kell azonban azt is, hogy az 1800-as évek Angliájában ruhátlan gyerekek még képeslapokon is feltűntek az ártatlanság megtestesült angyalaiként. 

1966-ban előkerült egy feljegyzés, ami az 1863. június 27. és 29. között történt, Carroll naplójából hiányzó eseményeket foglalja össze. Valószínűleg az író valamelyik unokahúga, Violet vagy Menella Dodgson írhatta le: „L. C. megtudja Mrs. Liddelltől, hogy azt beszélik róla, gyerekeit felhasználva udvarol nevelőnőjüknek, és úgy gondolják, hamarosan Inát is megkörnyékezi.”

Jenny Woolf irodalomtörténész szerint a feljegyzésben leírtak is okot adhattak Liddellék haragjára. Ina, azaz Lorina valószínűleg a legidősebb, de még serdülőkor előtt álló Liddell lányt takarja (vagy akár Mrs. Liddellt). Ezek szerint viszont Carroll érdeklődésének középpontjában nem Alice, hanem a nevelőnő és a harmadik nővér állt. Woolf arra következtet, hogy az író valamelyik unokahúga tépte ki a napló hiányzó oldalait, mert nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni Lorinát azzal, hogy a kapcsolat részletei nyilvánosságra kerüljenek. 

Alice Liddell Lewis Carroll fotóján
Alice Liddell Lewis Carroll fotójánFotó: Lewis Carroll / Getty Images Hungary

Búcsú Csodaországtól

A mai napig nem derült fény arra, hogy mi történhetett a két barát között, azt mindenesetre tudjuk, hogy Carrollt hat hónapra eltiltották a Liddell háztól. 1864 májusában újból felkereste őket, hogy csónakázni vigye a lányokat, de anyjuk nem engedte el őket. 

Bár Carroll úgy nyilatkozott, az Alice Csodaországban című meseregényt nem a főhős névrokona ihlette, állításával szembemegy néhány, a könyvben fellelhető bizonyíték. Igaz, az Alice-t ábrázoló rajzok sokkal inkább hasonlítanak Edithre, mint húgára, a fiktív és az igazi kislány között több hasonlóság is van. A történetben Alice május 4-én ünnepli a születésnapját, ahogyan a Liddell lány is, akinek a kérésére íródott a regény. A folytatás, az Alice Tükörországban végén található, Csónak fénylő ég alatt kezdetű vers angol eredetije pedig akrosztichont tartalmaz, első betűinek összeolvasása Alice Liddell nevét adja ki. 

A teljes igazság valószínűleg sosem fog kiderülni Lewis Carroll és Alice Liddell kapcsolatáról, hacsak elő nem kerülnek a napló elveszett oldalai. Az író és a család a kenyértörés után még találkoztak néhányszor az anya jelenlétében. Aztán Alice feleségül ment egy Reginald Hargreaves krikettjátékoshoz, és három gyerekük született. Később a neki ajándékozott Alice Csodaországban Carroll-kéziratot eladta. Lewis Carroll sosem házasodott meg. 

Mustra