A sötét titok az Alice Csodaországban mögött

alice cov

Lewis Carroll, a számtalan feldolgozást megélt, népszerű mese írója szerette a gyerekeket. Miért ne tette volna? Hiszen számtalan történetét ihlették. De vajon vonzódott is hozzájuk?

„Alice már elunta, hogy tétlenül üldögéljen nénje mellett az árokparton. Egyszer-egyszer bepislantott abba a könyvbe, amelyet a nénje olvasott, de nem voltak benne se képek, se versek” – írta le Lewis Carroll az Alice Csodaországban című meseregénye első mondatát közel százhatvan évvel ezelőtt. Azóta generációk nőttek fel a kíváncsi kislány kalandjain, azt azonban kevesen tudják, hogy Alice-t egy hús-vér kislány inspirálta, akit máig kérdéses viszony fűzött az íróhoz. 

Volt egyszer egy lány, akit Alice-nek hívtak

Lewis Carroll és Hanry Liddell mindketten az Oxford Egyetemen tanítottak. Összebarátkoztak, és Carroll hamarosan bejáratos lett a Liddell család idilli otthonába. A húszas évei közepén járó író Liddell három kislányával – Alice-szel, Edithtel és Lorinával – is összebarátkozott. Szívesen vitte őket csónakázni és piknikezni, miközben a történeteivel szórakoztatta őket. 

Egy ilyen alkalommal mesélt nekik Alice-ről, aki egy nyúlüregen át egy különös világba pottyant. A kis Alice-nek annyira megtetszett a mese, hogy arra kérte a férfit, írja le neki. Így született meg az Alice Csodaországban című meseregény. 

Lewis Carroll húszas éveiben
Lewis Carroll húszas éveiben

Valami történt. De mi?

Alice és Carroll története azonban itt nem ér véget. Irodalomtörténészek hadát máig foglalkoztatja a kérdés, hogy mégis mennyire kerültek közel egymáshoz. Gyanakvásukra egyrészt Carroll naplója ad okot, amiből kitépték az 1858 és 1863 (Alice hat- és tizenegy éves kora) között íródott részeket, másrészt az a tény, hogy Carroll és a Liddell család barátsága éppen 1863-ban ért véget. 

Összetűzésük mibenlétéről több elképzelés is napvilágot látott. Morton N. Cohen, Carroll egyik életrajzírója úgy gondolta, az ok arra vezethető vissza, hogy az író meg akarta kérni a tizenegy éves Alice kezét, de ezt a kislány szülei ellenezték. Ma talán érthetőnek tűnik, miért nem akarták a férfihez adni legkisebb kislányukat, de Viktória királynő korában egyáltalán nem volt szokatlan a fiatal lányok eljegyzése. Carroll öccse például feleségét tizennégy évesen kérte meg, de csak hat év múlva házasodtak össze. 

A Liddell nővérek
A Liddell nővérekGabriel Benzur / Getty Images Hungary

Meztelen angyalok

Huszonegyedik századi szemmel az író fotós szenvedélye sem tűnik teljesen ártatlannak. Házuk kertjében szívesen kapta lencsevégre a lányokat, és fennmaradt néhány rajza is, amin meztelenül ábrázolta a nővéreket. Tudni kell azonban azt is, hogy az 1800-as évek Angliájában ruhátlan gyerekek még képeslapokon is feltűntek az ártatlanság megtestesült angyalaiként. 

1966-ban előkerült egy feljegyzés, ami az 1863. június 27. és 29. között történt, Carroll naplójából hiányzó eseményeket foglalja össze. Valószínűleg az író valamelyik unokahúga, Violet vagy Menella Dodgson írhatta le: „L. C. megtudja Mrs. Liddelltől, hogy azt beszélik róla, gyerekeit felhasználva udvarol nevelőnőjüknek, és úgy gondolják, hamarosan Inát is megkörnyékezi.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Jenny Woolf irodalomtörténész szerint a feljegyzésben leírtak is okot adhattak Liddellék haragjára. Ina, azaz Lorina valószínűleg a legidősebb, de még serdülőkor előtt álló Liddell lányt takarja (vagy akár Mrs. Liddellt). Ezek szerint viszont Carroll érdeklődésének középpontjában nem Alice, hanem a nevelőnő és a harmadik nővér állt. Woolf arra következtet, hogy az író valamelyik unokahúga tépte ki a napló hiányzó oldalait, mert nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni Lorinát azzal, hogy a kapcsolat részletei nyilvánosságra kerüljenek. 

Alice Liddell Lewis Carroll fotóján
Alice Liddell Lewis Carroll fotójánLewis Carroll / Getty Images Hungary

Búcsú Csodaországtól

A mai napig nem derült fény arra, hogy mi történhetett a két barát között, azt mindenesetre tudjuk, hogy Carrollt hat hónapra eltiltották a Liddell háztól. 1864 májusában újból felkereste őket, hogy csónakázni vigye a lányokat, de anyjuk nem engedte el őket. 

Bár Carroll úgy nyilatkozott, az Alice Csodaországban című meseregényt nem a főhős névrokona ihlette, állításával szembemegy néhány, a könyvben fellelhető bizonyíték. Igaz, az Alice-t ábrázoló rajzok sokkal inkább hasonlítanak Edithre, mint húgára, a fiktív és az igazi kislány között több hasonlóság is van. A történetben Alice május 4-én ünnepli a születésnapját, ahogyan a Liddell lány is, akinek a kérésére íródott a regény. A folytatás, az Alice Tükörországban végén található, Csónak fénylő ég alatt kezdetű vers angol eredetije pedig akrosztichont tartalmaz, első betűinek összeolvasása Alice Liddell nevét adja ki. 

A teljes igazság valószínűleg sosem fog kiderülni Lewis Carroll és Alice Liddell kapcsolatáról, hacsak elő nem kerülnek a napló elveszett oldalai. Az író és a család a kenyértörés után még találkoztak néhányszor az anya jelenlétében. Aztán Alice feleségül ment egy Reginald Hargreaves krikettjátékoshoz, és három gyerekük született. Később a neki ajándékozott Alice Csodaországban Carroll-kéziratot eladta. Lewis Carroll sosem házasodott meg. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek