Te tudod, mitől medve a medvehagyma?

Szeretjük a medvehagymát a frissen készült pestóban, rösztiben, főzelékben, pogácsákban, és már gyűjtögetni is nagy élmény a fokhagymás aromájú leveleket. De honnan kapta ezt a fura nevet? Utánajártunk.

A medvehagyma elnevezés nem magyar sajátosság: az Allium ursinumnak már a latin nevében is benne van a medve (ursus), és ez több nyelvben is megmaradt. Angolul hívható bear’s garlicnak, a németeknél Bärlauch, spanyolul ajo de oso, olaszul pedig aglio orsino néven ismerik.

A többi növény is szereti: a medvehagyma remek társnövény a veteményesben, a babra és borsóra például kiváló hatással van, védi őket a kártevőktől és betegségektől.

De honnan kapta nevét a medvehagyma?

Annyira egészséges, hogy a medvék hihetetlen erejével ruház fel? Esetleg a levelei hasonlítanak a medve bármelyik testrészére? Netán egy félreértés vagy szórakoztató történet kapcsolódik a névadáshoz?

Nem – egyszerűen arról van szó, hogy nemcsak mi, hanem a medvék is szeretik. Ezek az állatok téli álmuk után a lehető legtöbbet eszik belőle annak érdekében, hogy a hosszú pihenő után elegendő vitaminnal és rengeteg ásványi anyaggal töltsék fel a szervezetüket. 

Hogy honnan tudnak jó hatásairól, az rejtély, ám annyi biztos, hogy igazuk van. Sok benne a C-vitamin, segít az emésztésben, jót tesz a veseműködésnek, emellett vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is van.  

Szedésekor arra figyelj, hogy levelei összetéveszthetők a májusi gyöngyvirágéval, aminek fogyasztása már kis mennyiségben is halálos lehet.

Ha levest főznél belőle, első körben ezt a receptet ajánljuk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek