Miért kell fóliázni a tetoválásokat, ha a sebek szabad levegőn gyógyulnak a legjobban?

Ha valaki tetováltat, egy ideig fóliát visel a seben, pedig nem tesszük ugyanezt, ha a gyerek épp elesik, és a sürgősségin sem fóliáznak a balesetek után. Sőt, a legtöbbször azt hallani, hogy a szabad levegőn hagyott seb könnyebben gyógyul. Miért szükséges akkor mégis a fólia?

Bár évtizedek óta tartja magát az a nézet, hogy a seb a levegővel érintkezve gyorsabban gyógyul, mint egy jó nagy kötés alatt, ma már a szakemberek véleménye sem egységes ebben. Sokak szerint egy profi, steril kötés azért kifejezetten hasznos, főként közvetlenül a sérülés után.

Talán eleinte jobb a kötés, később meg jobb a szabad levegő – ezt most itt nem tudjuk eldönteni, de a fóliázás mindenképpen érdekes szokás, amit csak a tetoválások után csinálunk néhány napig. 

Na de miért?

Ezért fóliázzuk a tetoválásokat

A varrások műanyag fóliával való lefedése valamikor a ’70-es, ’80-as évek motorostalálkozóin indulhatott.  A frissen tetovált motorosok idő előtt leszedték a hagyományos kötéseiket, hogy megmutassák az új mintáikat, ezért maximum az átlátszó műanyag volt az, amit elviseltek kötszerként – írja a Brydie a kezdetekről.

Hozzáteszik: tradíció ide vagy oda, a műanyag olyan zárt felületet hoz létre, ami minden alatta szivárgó folyadékot magába zár, ráadásul fel is melegszik, ez pedig tökéletes terepet nyújt minden baktériumnak. Nem véletlen, hogy nem is mindenhol megengedett a fóliázás: a Hawaii Egészségügyi Minisztérium 11-17-10-H. számú rendelete  előírja, hogy a seb területét steril kötszerrétegnek kell borítania, és megfelelő ragasztóval kell biztosítani a kötés helyén maradását.

Szerintünk a fóliázást a lehető legminimálisabb ideig alkalmazd, ebben mindig hallgass a saját tetoválódra. Nincs olyan élőlény, aminek jót tesz, ha egy fólia alatt fuldoklik oxigén nélkül – jelenti ki a témában a Tattooglobus, majd hozzáteszi: azért némi haszna is lehet, hiszen a tetoválás közben felsértett bőrfelület nedvességet ereszt, ezért távozáskor a friss tetoválást nem árt akár fóliával lefedni, hogy bele ne ragadjon a vele érintkező ruházat, ráadásul hazafelé az utcán is rengeteg fertőzést okozó anyaggal találkozhatunk.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek