Egy olasz közmondás szerint „aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától”. A gondolat arra utal, amiről sokszor hallottunk már: egyesek szerint nemcsak fűszerként, de gyógyszerként és afrodiziákumként is bevethetjük. A megfigyelések szerint a szarvasok a nyári párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak erőre – nem meglepő módon a nevét is erről kapta egyik legizgalmasabb fűszerünk.
Hozzávalók 1 személyre
- 1 közepes szelet csirkemellfilé
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál szarvasgomba-kaviár (vagy szarvasgombaolaj)
- 1 evőkanál (házi) majonéz
- 1 maréknyi összevágott jégsaláta
- 1 nagyobb szelet cukkini
- 0.5 darab biocitrom héja
- 2 darab rozskenyérszelet (vagy hamburgerzsömle)
Elkészítés:
Keverd el a citromhéjat a majonézzel és tedd félre.
A húsokat és a cukkinit olajozd meg kissé, majd sózd, borsozd és süsd meg egy grillen (vagy olajban). Ha ezzel megvagy, kend a majonézt az egyik kenyérre, arra mehet a szarvasgomba, majd a saláta, a hús és a cukkini.