Mit tehetsz, ha madarak költöznek a postaládádba?

A postaládába fészkelt széncinke csipogó fiókahada mesekönyvbe illő látvány, de annak, aki továbbra is szeretne hozzájutni a leveleihez, valószínűleg némi fejtörést okoz a helyzet.

A jelenség sokkal gyakoribb, mint hinnénk. A széncinke már márciusban hozzáláthat a fészeképítéshez, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóközleménye szerint érdemes minél előbb felkészülni, hogy a postaládába dobott küldemények ne veszélyeztessék a fiókákat. 

Mit keres a széncinke a postaládában?

A széncinke, a többi cinkefajtól eltérően, nem ragaszkodik a magasan fekvő fészkelőhelyekhez. A hazai postaládák többsége ezért számukra ideálisnak tűnhet a családalapításhoz, ugyanis ezek méretüket és formájukat tekintve nagyon hasonlítanak a széncinegék természetes harkályodúihoz és a mesterséges odúkhoz. A családi házak kerítésre erősített levelesládái ráadásul a madarak számára is jól látható helyre kerülnek, a sötét bedobónyílás pedig számukra egyet jelent egy otthonos odú bejáratával. 

A problémát az jelenti, hogy ahogyan a cinke nem számol azzal, hogy saját vagy fiókái fejére napi szinten pottyanhatnak küldemények, úgy a postás sem tudja, hogy a levelek kézbesítésével a madarakat veszélyezteti, hiszen a levél bedobása túl rövid ideig tart ahhoz, hogy észrevegyék egymást. 

Segítsük a széncinkék fészkelését!
Segítsük a széncinkék fészkelését!Gerard Soury

Előzzük meg a problémát!

Ne várjuk meg, hogy egy fiókákkal teli postaláda felett kelljen törnünk a fejünket a megoldáson, inkább előzzük meg a problémát. Az MME azt tanácsolja, hogy vásároljunk vagy barkácsoljunk olyan levelesládát, aminek a bedobónyílását zsanéros billenőajtó védi, így elkerülhetjük, hogy madarak rakjanak fészket benne. Figyeljünk arra, hogy az ajtó teljesen becsukódjon, mert a félig nyitva maradt postaláda nem cinkebiztos. 

Hogyan lássunk vendégül egy cinkecsaládot? 

A széncinkét jobb esetben még fészeképítés közben elcsíphetjük. Az MME azt javasolja, hogy ilyenkor minél előbb telepítsünk a postaláda mellé egy B típusú mesterséges odút röpnyílással kifelé. Ahhoz, hogy sikeres legyen az átköltöztetés, az első órákban vagy akár napokban torlaszoljuk el a postaláda nyílását, hogy a madarak minél előbb az odút kezdjék el használni. A biztos siker után már befelé fordíthatjuk a bejáratát. 

Előfordulhat persze az is, hogy csak akkor vesszük észre a cinkék jelenlétét, amikor már elkezdődött a költés. Ebben az esetben engedjük át a postaládát a madárcsaládnak. A kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapig tart, erre az időre szereljünk fel alternatív levelesládát, és függesszünk ki tájékoztató leírást a postás számára. 

A cinkék megfigyelése sokkal nagyobb örömet okoz majd, mint amekkora energiát a megóvásukra fordítottunk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek