Bogyósgyümölcs-crumble – ehhez nem kell mesterszakácsnak lenned

Olvasási idő kb. 1 perc

A crumble, vagyis a morzsasüti egy pofonegyszerű angol édesség, aminek lényege az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Mindkét réteg tetszőlegesen variálható, nálunk bogyós gyümölcsök kerültek a ropogós réteg alá, amit egy kevés fahéjjal és fekete borssal dobtunk fel.

A tésztás rétegbe kerülhet egy kevés zabpehely és dió is, mindkettő egészséges és ad egy kis extra ízt a tésztának. Ha még izgalmasabbá tennéd, egy biocitrom héját és egy vanília kikapart magjait is add a morzsás keverékhez! 

Kerülhet bele dió és zabpehely is.
Kerülhet bele dió és zabpehely is.LauriPatterson

Hozzávalók

  • 15 deka liszt
  • 10 deka cukor vagy xilit
  • 1 mokkáskanál
  • 7 deka darált mandula
  • 10 deka vaj
  • 2 nagy bögre erdeigyümölcs-keverék (akár fagyasztott is lehet)
  • a gyümölcsök ízesítéséhez bors, fahéj és egy csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál mandulaforgács
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a keményítőt a porcukorral, majd add hozzá a gyümölcsökhöz a fűszerekkel együtt. Tedd egy kivajazott jénaiba, majd dolgozd el kissé egymással a tészta hozzávalóit, és azt morzsold a tetejére. Süsd 30 percig előmelegített sütőben lefedve, majd pirítsd még 5 percig.

Almás-mazsolás, szegfűszeges-meggyes, szilvás-vaníliás változatban is nagyon finom, ha pedig még különlegesebbet készítenél, próbáld ki az ananászos-banános változatot egy kis kurkumával és csilivel. 

Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

2021. szeptember11., 10:24

Gyors desszert: avokádópuding narancsos habbal és kávéval

A vegán és növényi alapú desszertek azért jók, mert általában sokkal gyorsabban elkészülnek, mint a hagyományos, sütőben készült édességek. Ez a klassz csokihab nálunk egy réteg narancslikőrrel elkevert narancslekváros réteget is kapott, a tetején lévő tejszínhabhoz pedig egy bionarancs héját is hozzáadtuk. És még a sütőt sem kellett bekapcsolni hozzá.

2021. november2., 11:24

Gyors, nyári túrószuflé – narancsöntettel a legfinomabb

Egy kis citromlikőr is mehet a mellé kínált narancsos szószba, amit a legegyszerűbb módon sűrű tejszínből és narancsszörpből készíthetsz el.

2021. július16., 10:44

Ez a szilvás-forralt boros desszert garantáltan feldobja az őszi napokat

Tudtad, hogy a forralt bor aromái akár szószokban és süteményekben is nagyon finomak tudnak lenni? Ha nem tudtad, fogadj el tőlünk egy tippet egy gyors sütire, amibe akár a házibuliból maradt forralt bor maradékát is felhasználhatod.

2021. október20., 15:52

Sütés nélküli csokis brownie puffasztott rizzsel

Ha nem kapcsolnád be a sütőt kánikulában, készíts csokis brownie-t sütés nélkül, és ha te is annyira szereted a puffasztott rizst, amennyire mi, akkor azt sem érdemes kihagynod belőle.

2021. augusztus6., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek