Bogyósgyümölcs-crumble – ehhez nem kell mesterszakácsnak lenned

A crumble, vagyis a morzsasüti egy pofonegyszerű angol édesség, aminek lényege az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Mindkét réteg tetszőlegesen variálható, nálunk bogyós gyümölcsök kerültek a ropogós réteg alá, amit egy kevés fahéjjal és fekete borssal dobtunk fel.

A tésztás rétegbe kerülhet egy kevés zabpehely és dió is, mindkettő egészséges és ad egy kis extra ízt a tésztának. Ha még izgalmasabbá tennéd, egy biocitrom héját és egy vanília kikapart magjait is add a morzsás keverékhez! 

Kerülhet bele dió és zabpehely is.
Kerülhet bele dió és zabpehely is.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók:

  • 15 deka liszt
  • 10 deka cukor vagy xilit
  • 1 mokkáskanál
  • 7 deka darált mandula
  • 10 deka vaj
  • 2 nagy bögre erdeigyümölcs-keverék (akár fagyasztott is lehet)
  • a gyümölcsök ízesítéséhez bors, fahéj és egy csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál mandulaforgács
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a keményítőt a porcukorral, majd add hozzá a gyümölcsökhöz a fűszerekkel együtt. Tedd egy kivajazott jénaiba, majd dolgozd el kissé egymással a tészta hozzávalóit, és azt morzsold a tetejére. Süsd 30 percig előmelegített sütőben lefedve, majd pirítsd még 5 percig.

Almás-mazsolás, szegfűszeges-meggyes, szilvás-vaníliás változatban is nagyon finom, ha pedig még különlegesebbet készítenél, próbáld ki az ananászos-banános változatot egy kis kurkumával és csilivel. 

Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább »

Még több recept

Ünnepek a világ körül: készítsd el az izlandiak báránycombját

Ünnepek körül megszaporodnak az üzletekben a máskor ritkán látott húsok, és ha látsz köztük bárányt, most már azt is tudod, mit érdemes elkészítened belőle. Izlandon imádják ünnepekkor a bárányt, miért ne dobhatnánk össze egyik kedvencüket?

november22., 06:04

Bűnözz okosan: vaníliás almás pite zabliszttel és zabkorpával

A zabkorpa az egyik féle rostot adja hozzá, az alma a másikat, nincs itt szó semmiféle bűnözésről.

január20., 12:00

Egy kis mandulalikőrrel még érdekesebb ez a lazacos-céklás főétel

Egy kevés likőr különleges aromát ad ennek a köretnek, ami akkor lesz igazán ünnepi, ha pirított mandulával a tetején tálalod. Egy kevés erdeigomba-ragut is készítesz mellé aszalt szilvával, még több izgalmas íz lesz az ünnepi tányérokon.

november26., 06:16

Tálald az ünnepi halat idén mézes-citrusos salátával!

Pisztáciával a tetején és egy frissen pirított kalácsszelettel legfinomabb ez a főétel, ami könnyen lehet ünnepi hangulatú egy kis levendulás mézzel és narancshéjjal a tetején.

november25., 06:24

Fűszeresen, aszalt gyümölcsökkel készült nálunk ez az ünnepi sajtkrém

Ha egy klassz előételt vagy izgalmas vendégvárót készítenél a ünnepekre, próbáld ki ezt a sajtos mártogatóst, ami akkor a legfinomabb, ha pirított fenyőmaggal tálalod.

november25., 06:24

Egy tartalmas leves után főételként is bevetheted az aranygaluskát

Az aranygaluskának nem kell cégér, egy jó kis sűrű, házi vaníliasodóval abbahagyhatatlan édesség lesz belőle. A sodót egy kevés húsvétra mentett tojáslikőrrel is feldobhatod, a tésztának pedig jól áll a darált mák, ha a hagyományos változatot esetleg megunjátok.

április2., 06:00

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.