Bogyósgyümölcs-crumble – ehhez nem kell mesterszakácsnak lenned

A crumble, vagyis a morzsasüti egy pofonegyszerű angol édesség, aminek lényege az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Mindkét réteg tetszőlegesen variálható, nálunk bogyós gyümölcsök kerültek a ropogós réteg alá, amit egy kevés fahéjjal és fekete borssal dobtunk fel.

A tésztás rétegbe kerülhet egy kevés zabpehely és dió is, mindkettő egészséges és ad egy kis extra ízt a tésztának. Ha még izgalmasabbá tennéd, egy biocitrom héját és egy vanília kikapart magjait is add a morzsás keverékhez! 

Kerülhet bele dió és zabpehely is.
Kerülhet bele dió és zabpehely is.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók:

  • 15 deka liszt
  • 10 deka cukor vagy xilit
  • 1 mokkáskanál
  • 7 deka darált mandula
  • 10 deka vaj
  • 2 nagy bögre erdeigyümölcs-keverék (akár fagyasztott is lehet)
  • a gyümölcsök ízesítéséhez bors, fahéj és egy csipet só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál mandulaforgács
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a keményítőt a porcukorral, majd add hozzá a gyümölcsökhöz a fűszerekkel együtt. Tedd egy kivajazott jénaiba, majd dolgozd el kissé egymással a tészta hozzávalóit, és azt morzsold a tetejére. Süsd 30 percig előmelegített sütőben lefedve, majd pirítsd még 5 percig.

Almás-mazsolás, szegfűszeges-meggyes, szilvás-vaníliás változatban is nagyon finom, ha pedig még különlegesebbet készítenél, próbáld ki az ananászos-banános változatot egy kis kurkumával és csilivel. 

Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek
Crumble és Cobbler: angolszász alapdesszertek

Mindkettőben közös a saját levében, pici cukorral karamellizálódó gyümölcs. Az egyikre morzsa kerül, a másikra tészta. Gyors, gyümölcsös, finom.

Tovább »

Még több recept

Meggyes gesztenyegolyók – egészséges finomság 3 összetevőből

Nem csalás, nem ámítás, nem szemfényvesztés! Az egyetlen trükk, hogy édesített gesztenyét kell venni, amiből ma már kapható light, vagyis cukormentes változat is. Úgyhogy helló, lusta életmódváltók, imádni fogjátok ezt a minimálédességet!

február8., 09:20

Diós pohárkrém eperszósszal – így lesz még több egészséges magféle az asztalodon

A dió és az eper majdnem a legjobb barátok, ebben az édes, diós desszertben is jól elfér egymás mellett az olajos magvak aromája és a savanykás eperpüré. Ha természetes édesítővel készíted, még a felszívódása miatt sem kell aggódnod.

március15., 06:00

Ez a nyári citromos-sült fokhagymás hummusz sokkal izgalmasabb, mint a hagyományos változat

A hummuszt egyszerűen új szintre emeli az édeskés sült fokhagyma és a citromhéj.

augusztus12., 06:04

Fahéjas tejberizs grillezett fűszeres szilvával és kókuszcsipsszel

Egy jó kis nyári desszert, amihez nem kell tésztát gyúrnod vagy bekapcsolnod a sütőt. Elég egy gazdag tejberizst megfőzni és mellé a grillen néhány szilvát megpuhítani.

július29., 06:04

Palacsinta lime-mal és kókusszal – így lesz a vegán desszert a húsfogyasztók kedvence is

Ehhez a palacsintához sem kell séfnek lenned, főleg, mert amerikai változatban készül, így jóval egyszerűbb összedobni, mint a mi vékonyabb, kissé könnyebben szakadós változatunkat.

március18., 06:00

Zöldséges rakott csirkemell laktózmentes sajtmártással (gluténmentes recept)

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, mégsem a hagyományos csirke-rizs páros. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor nincs sok időtök főzni, mégis friss ételt szeretnétek az asztalra varázsolni.

augusztus11., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.