Válassz legalább 2 centi vastag hússzeleteket, és sütés élőtt pihentesd őket szobahőmérsékleten legalább egy órán át. Sütés után szintén hagyd állni a szeleteket még 4-5 percen át, így lesznek tökéletesek a húsok. A ribeye-t csonttal és csont nélkül is sütheted, tökéletes választás azoknak is, akik jól átsütve szeretik a húsokat. Válassz vastag, hőtartó serpenyőt, és csak amikor igazán forró, akkor tedd bele a húsokat, hogy kérget kapjanak.
Hozzávalók 2 személyre
A húshoz
- 40 deka marha ribeye steak
- 1 nagy evőkanál puha vaj
- 2 evőkanál étolaj
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- ízlés szerint só és frissen őrölt színes bors
A körethez:
- 2 bögre felszeletelt barna csiperkegomba (erdei gombákkal is készítheted)
- 1 darab felkockázott vöröshagyma
- 1.5 deci tejszín
- 1 teáskanál liszt
- 1 teáskanál mustár
- ízlés szerint só és frissen őrölt színes bors
- 15 deka friss spenótlevél
Elkészítés:
Pirítsd meg a húst egy kevés olajon, süss rá kérget néhány perc alatt. Ezek után kapjon egy kis sót és frissen őrölt színesbors-keveréket, majd majd az előmelegített sütőben 180 fokon adj neki egy rácson 5 percet. Harmadik lépésben újra a serpenyőben, egy adag felhabosított vajban, fokhagymával süsd át néhány percen át. Amikor a vaj habos, egy percig forgasd meg benne a húsokat, majd vedd ki, és hagyd pihenni néhány percig.
A gombához a maradék vajba dobd bele a vöröshagymát és a felszeletelt gombákat, majd ha kissé megpuhultak, adj a keverékhez sót, borsot, a liszttel elkevert tejszínt és egy kevés mustárt. Amikor ezzel is megvagy, kanalazd a gombát madársaláta- vagy spenótlevelekre, és tálald mellé a húst.