Feldobtuk az ismerős fogást: zöldborsós-szójababos sertésszűzragu

Ez az étel egyfajta tokány, amiről annyi biztosan igaz, a pörkölthekhez hasonlóan készülő étel, a legtöbbször borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. Ha készítésekor nagyon autentikus akarsz lenni, jó, ha tudod, hogy ehhez az ételhez a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő, ennek a neve a tokányra vágás.

Ha nem jutsz szójababhoz, akkor készítsd borsóval és zöldbabbal, de akár fehérrépát is keverhetsz a raguba. Minél több ress, fűszeres zöldség jut bele, annál jobban jársz.  
 

Borsóval és zöldbabbal is finom.
Borsóval és zöldbabbal is finom.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre

  • 30 deka felcsíkozott sertésszűz
  • 1 bögre szójabab
  • 0.5 bögre borsó
  • ízlés szerint só, majoranna és frissen őrölt bors
  • a sütéshez olaj
  • 1 deci tejföl
  • 1 deci tejszín
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
  • 4 darab felaprított fokhagymagerezd
  • 1 teáskanál liszt
Recept idők

Tedd fel főni a szójababot egy babérlevéllel és egy kanál sóval. 

Közben melegítsd fel a zsiradékot, puhítsd rajta 5 percig a vöröshagymát, majd mehet hozzá a fokhagyma és a hús is. Kifehéredésig süsd, ekkor sózd és borsozd, és add hozzá a borsót és a szójababot is. Így is adj neki néhány percet, majd keverd bele a tejszínt és a teáskanál liszttel elkevert tejfölt. Ha szaftosan szeretnéd, több tejszínt is adhatsz a keverékhez, ha pedig a lehető legegészségesebb változatot szeretnéd elkészíteni, akár ki is hagyhatod belőle.

Amikor besűrűsödött, ízesítsd még sóval, ha szükséges. Ha van időd az elkészítésére, egy adag friss petrezselyemmel elkevert, házi tésztával tálald. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek