A vörösbabban sok az antioxidáns és az ómega-3 zsírsav, mellette tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. Lassan szívódik fel, így sokáig érzed majd magad jóllakottnak tőle, 10 dekájában ráadásul csak 127 kalória van. Ez a babféle a növényi eredetű fehérjék legjobb forrásai közé tartozik.
Hozzávalók 2 személyre
- 40 deka főtt vörösbab
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 4 darab fokhagymagerezd
- 1 kisebb doboz paradicsompüré (legalább egy deci)
- ízlés szerint só, bors
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék (vagy római kömény, kardamom, szegfűszeg és szerecsendió)
- 2 nagyobb darab friss meghámozott paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 2 teáskanál vaj vagy ghee
- 1 kisebb darab felkockázott padlizsán (elhagyható)
Elkészítés:
Dobd a forró zsiradékra a felaprított hagymákat és az apróra vágott padlizsánt, majd ha kis lángon puhultak 5-10 percen át, add hozzá a babot is. Keverj rajta néhányat, majd mehet hozzá a paradicsompüré, és ha az túl sűrű, akkor egy kevés alaplé vagy víz is kerüljön bele.
Fűszerezd a keveréket, adj neki fedő alatt, kis lágon még legalább 10 percet, majd tálalás előtt add hozzá a petrezselymet és a paradicsomot. Párolt rizzsel és egy kanál hideg joghurttal a tetején tálald.