Sültkarfiol-saláta szerecsendióval és bulgurral – főételnek és köretként is tökéletes

Megszokott zöldségünk, a karfiol is lehet nagyon érdekes, főleg, ha egy adag bulgurral és keleti fűszerekkel dobod fel. Ha salátaként ennéd, adj hozzá friss petrezselymet, kanalazz rá joghurtot, ha vega főételt készítenél, padlizsánhajóba töltsd, köretként pedig bármilyen húsféle mellett tökéletes.

A bulgur rostokban gazdag, ami nemcsak az emésztést segíti, de vércukor- vagy koleszterinproblémák esetén is előnyös. Glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott. Római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj, kardamom – ezek mind tökéletesen illenek ehhez a fogáshoz.

Paprikával és mentával is feldobhatod.
Paprikával és mentával is feldobhatod.manyakotic

Hozzávalók 2 személyre

Az alaphoz

  • 1 bögre bulgur
  • 2 bögre alaplé
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 3 evőkanál olívaolaj

Az öntethez

  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál méz
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis kanál
  • ízlés szerint római kömény, fekete bors, koriander, szegfűszeg, szerecsendió, fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Forrald fel az alaplét, öntsd bele a bulgurt, keverj rajta néhányat, és tedd félre, hogy fedő alatt úgy 20 perc alatt megpuhuljon. 

Szedd kis rózsáira a karfiolt, olajozd meg egy kicsit, és süsd puhára a sütőben a karfioldarabok méretétől függően 20-40 perc alatt. Amikor a bulgur és karfiol is megpuhult, keverd össze az öntet hozzávalóit, majd forgasd össze a zöldséggel és a búzatörettel. Ha még izgalmasabbá tennéd, főtt csicseriborsóval, mazsolával, friss mentával vagy egy adag füstöltpaprika-porral dobd fel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek