Nyilván nehezen szeded össze magad az iskolai finomfőzelékek rémálma után, és nem egyszerű esélyt adni a második felvonásnak, de ha megbocsátasz a mindent egy vagon cukorral és negyvenszer annyi liszttel készítő konyhásnéniknek, akkor egy egészen új arcát ismerheted meg a tejszínes, vajas zöldségeknek. A finomfőzelék tényleg finom. Ta-dam!
Hozzávalók 4 személyre
- 2 bögre felkockázott vegyes zöldségkeverék
- 1 evőkanál cukor
- 2 deci tejszín
- 1 kisebb csésze lereszelt ementáli sajt
- 1 evőkanál liszt
- 1 bögre zöldségalaplé
- só és bors ízlés szerint
- 1 nagy evőkanál vaj
- 0.5 bögre baconkockák
- 1 darab felkockázott vöröshagyma
- 3 darab felaprított fokhagymagerezdek
Elkészítés:
Kockázd fel a zöldségeket vegyesen, mindet, amit szeretsz a répától, a friss karalábén át a burgonyáig, de zöldborsó és fehérrépa is kerülhet bele. Dobd a puha vajra a hagymákat, majd öt perc után mehet hozzá a zöldségkeverék is úgy 10 percre.
Ekkor öntsd fel az alaplével, add hozzá a cukrot, és adj neki még 10 percet, majd sűrítsd be a tejszínnel elkevert liszttel, és ha már nem túl forró, ízlés szerint sózd és borsozd. A reszelt sajtot elég a legvégén hozzáadnod. Ha pedig az egészet egy-egy evőkanál friss petrezselyemmel és sült baconnel tálalod, a húsevőket is meggyőzheted arról, hogy ez a tejszínes, sajtos finomság jóval több, mint amennyit anno a menzán beletettek.