Extra sajtos tészta pirított mandulával és aszalt gyümölcsökkel – ebbe kerüljenek a maradék magvak!

Az amerikai klasszikus egy olyan sajtos tészta, amivel nehéz mellényúlni, és többnyire még a finnyás családtagok, a gyerekek és a klasszikus fogások kedvelői is imádják. Ez fog megváltozni most, amikor a krémes, sajtos finomságot egy kis pirított mandulával és szárított vörös áfonyával is megszórjuk. Ezt már talán csak a különlegességek kedvelői próbálják ki, de ha a többiek is kapnak egy-egy falatot, garantáltan nem az lesz az utolsó nekik sem.

A semleges tésztának és az aromás, sajtos szósznak ugyanis nagyon jól áll egy kis ropogós mandula és néhány falat édes és fanyar vörös áfonya. Ha nem lenne karácsonyról egy vagon maradék magféle, akkor is így készítenénk a mac and cheese-t.

Ezzel nehéz mellényúlni.
Ezzel nehéz mellényúlni.Roxiller

Hozzávalók 3 személyre

  • 2 bögre szarvacskatészta
  • 3 deci tejszín
  • 1 bögre reszelt cheddar
  • 1 csésze reszelt gouda
  • 4 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt
  • só és fehér bors ízlés szerint
  • 0.5 deci fehérbor
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 csésze magvak és aszalványok durvára vágva (nálunk mandula és vörösáfonya)
  • 1 teáskanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A legegyszerűbb recept, mindössze annyi, hogy felteszed főni a tésztát sós vízben, közben elkészíted a szószt. Ehhez melegítsd össze a tejszínt a vajjal és a sajtok felével, a cukorral, sóval és borssal, majd ha összeolvadtak, mehet a szószba a fehérbor is.  

Keverd össze az egészet a tésztával, majd mehet a sajtos tészta egy jénaiba a maradék sajtokkal megszórva. Végül a magvak és az aszalványok kerüljenek az egész tetejére. Ha a sajt elolvad, és a magvak is kissé megpirulnak, már el is készült ez az extra mac and cheese.

Dióval és aszalt barackkal vagy mogyoróval és birsalmasajtkockákkal is nagyon finom. A magvakat akár a szószba is keverheted, ebben az esetben szerencsés, ha előtte megpirítod őket.
 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek