Ünnepi előétel finn hangulatban: vérnarancsos füstölt lazac rukkolával és gránátalmás öntettel

Jöhet néhány falat izgalmas saláta előételnek? Alig néhány alapanyagból egy jó kis Finnország-ihlette karácsonyi fogást készíthetsz, ahol a füstölt lazac sohasem marad le a karácsonyi asztalról.

Egyszerű, friss és egészséges saláta is lehet az ünnepi asztal egyik előétele, amit kis tálakban előre is felszolgálhatsz. A sós füstölt hal, a friss narancsokkal és az édeskés szósszal egy-egy nagyobb ételsor indítója is lehet. A szegfűszegtől az öntetnek letagadhatatlanul téli hangulata lesz.

Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.
Egy kis avokádó is mehet a salátába, ha szereted.DronG

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 vérnarancs
  • 20 deka füstöltlazac-szeletek
  • 2 marék rukkola
  • fél deci gránátalmaszirup (málnával is helyettesítheted)
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 fél citrom leve
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 deci olívaolaj
  • néhány szem szegfűszeg
  • 1 avokádó
Recept idők

Elkészítés:

Tedd a tányérok aljára a rukkolát és a megtisztított, félbevágott avokádó és vérnarancsszeleteket. Locsold meg őket szósszal, amit a szirupból, olajból, balzsamecetből és a citrom levéből készítettél egy kis sóval, szegűszeggel és borssal.

Ha ezzel megvagy, tálald mellé a lazacszeleteket, és ha van otthon fenyőmag, abból is szórj a tetejére egy keveset. Különleges téli saláta lesz belőle, elég hozzá vacsorára néhány szelet friss, vajas pirítós és – ha szereted – egy pohár forralt bor. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek