Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája volt – róla nevezték el ezt a könnyű, törékeny desszertet. Azt nem tudni pontosan, hogy ki alkotta meg, ám annyi biztos, hogy az édességet Ausztrália és Új-Zéland is megáénak vallja, és a táncos egyik 20-as évekbeli turnéja után terjedt el.
Hozzávalók 4 személyre
- 6 tojásfehérje
- fél mokkáskanál só
- 35 deka kristálycukor
- 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál fehérborecet
- 3 deci tejszínhab 2 kanál cukorral felverve
- 6 friss füge negyedekre vágva
- 1 teáskanál rózsabors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Elektromos kézi mixerrel verd kemény habbá a tojásfehérjét és a sót. Fontos, hogy a cukrot nagyon lassan adagold a habhoz, ügyelve arra, hogy ne essen össze. Ezek után add hozzá a kukoricalisztet, és a fehérborecetet. Kend a masszát a sütőpapírra egy tortaformába, és egy kis mélyedés is kerüljön a közepébe. Tedd a sütőbe, majd 5 perc után vedd lejjebb a hőmérsékletet 130 fokra és süsd további 50 percen át. A sütőben hagyd teljesen kihűlni, résnyire kinyitott ajtónál. Ha már teljesen kihűlt, mehet a közepébe a nagy kupac friss tejszínhab, majd a fügeszeletek és a rózsabors.
Ha van otthon egy kis gránátalmaszirupod, keverd el egy kevés rózsaborssal és citrommal, majd abból is locsolj a tetejére. A borssal és a fügével annyira menő desszert, hogy ünnepekkor is simán tálalhatod.