A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája, és az országban a szerelem szimbóluma. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának. Van benne egy rakás vitamin (A, B1, B2, C, E), akadnak ásványi anyagok is (foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas), így ez a gyümölcs csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Gyümölcssalátában, desszertekben és húsok mellett is tökéletes.
Hozzávalók 2 személyre
- 2 nagy kacsamell csont nélkül
- 2 darab érett mangó
- 1 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 deci húsalaplé
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál olaj
- ízlés szerint só
- 1 kis darab gyömbér
Elkészítés:
Hámozd meg a mangót, vágd kockákra, majd az adag felét turmixold össze a levessel. Közben a kicsontozott kacsamellet sóval, fokhagymával és a friss összetört gyömbérrel dörzsöld be. Forrósíts fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tedd bele a kacsahúst, és pirítsd meg. Néhány perc után vedd ki a húst, tedd át sütőrácsra, amin nagyjából 200 fokon, legalább 30 perc alatt süsd készre.
Amíg elkészül, a mangós keveréket tedd egy lábasba, majd add hozzá a szójaszószt és a borecetet, keverd addig, amíg kissé összesűrűsödik. Ezek után a serpenyőben forrósítsd fel az olajat, tedd bele a karikára vágott póréhagymát és a mangó másik felét. Az elkészült kacsamellet szeleteld fel, tálald a hagymás mangófalatokkal és a frissen készült mártással.