Különleges ázsiai falatok: kacsamell mangóval és gyömbérrel

Ha véletlenül találsz az áruházban érett mangót, vagy van három és fél éved kivárni, míg az éretlenek megpuhulnak otthon, ezt a fogást mindenképpen készítsd el belőle. Bár itthon talán nem a leggyakoribb kombináció a hús az édes gyümölcsökkel, de ettől még verhetetlenek együtt, főleg egy kis pikáns gyömbérrel.

A csonthéjas mangó a legízletesebb egzotikus gyümölcsök közé tartozik. Az indiaiak szent fája, és az országban a szerelem szimbóluma. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának. Van benne egy rakás vitamin (A, B1, B2, C, E), akadnak ásványi anyagok is (foszfor, kalcium, nátrium, magnézium, vas), így ez a gyümölcs csökkenti a vér koleszterinszintjét, rosttartalma pedig jó hatással van az emésztésre. Gyümölcssalátában, desszertekben és húsok mellett is tökéletes. 

Egy kis főtt rizs, vagy saláta illik mellé.
Egy kis főtt rizs, vagy saláta illik mellé.Oskanov

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagy kacsamell csont nélkül
  • 2 darab érett mangó
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 deci húsalaplé
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 1 kis darab gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a mangót, vágd kockákra, majd az adag felét turmixold össze a levessel. Közben a kicsontozott kacsamellet sóval, fokhagymával és a friss összetört gyömbérrel dörzsöld be. Forrósíts fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd tedd bele a kacsahúst, és pirítsd meg. Néhány perc után vedd ki a húst, tedd át sütőrácsra, amin nagyjából 200 fokon, legalább 30 perc alatt süsd készre.

Amíg elkészül, a mangós keveréket tedd egy lábasba, majd add hozzá a szójaszószt és a borecetet, keverd addig, amíg kissé összesűrűsödik. Ezek után a serpenyőben forrósítsd fel az olajat, tedd bele a karikára vágott póréhagymát és a mangó másik felét. Az elkészült kacsamellet szeleteld fel, tálald a hagymás mangófalatokkal és a frissen készült mártással.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek