Fiam, maga kifogta Dél-Amerikát: sült kukorica sajttal

Mindjárt két tippet is adunk arra, hogyan lesz a kukoricából finom és izgalmas köret. Az egyik egy magyaros, kapros változat, a másik egy dél-amerikai verzió sajttal és sült kukoricával, csípősen.

Több országnak is van kukoricás körete és vega főétele: az olaszoknak a polenta, nekünk a puliszka, a románoknak a tejjel és túróval fogyasztott mămăliga, a mexikóiaknak a tortilla és a taco, és így tovább. Ez a sajtos, kicsit csípős verzió is remek meleg köret, amihez bármilyen, akár füstölt sajtot is használhatsz. 

A kukorica fogyasztását különösen a B1-vitamin-tartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek, mert hiányában az ember hajlamos lehet az idegességre és depresszióra. Ezzel a körettel nem lesz okunk idegeskedni, akár a gyerekekkel együtt is összeállíthatjuk, annyira egyszerű. 

 

Téli és nyári változatára is adunk tippeket.
Téli és nyári változatára is adunk tippeket.minadezhda

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 20 deka reszelt sajt
  • 1 deci tejszín
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint cayenne-bors
Recept idők

Elkészítés:

Keverd össze a lecsöpögtetett kukoricát a tejszínnel, a sajttal, a sóval és borssal, majd tedd hőálló tálban a sütőbe. Akkor van kész, ha kezd pirulni a teteje. Ilyenkor mehet rá a csili, akár egy kis hideg tejföl és friss petrezselyem is. 

Ha így már meguntad, keverd el a kukoricát majonézzel, sóval és kaporral, majd hidegen mehet rá a Cayenne-bors. Így egy nyári változatát készítetted el, amihez, ha zöldségeket is adsz, salátaként tálalhatod. Füstölt hallal a legfinomabb, de rántott sajt és sült csirkecombok mellett is kiváló. 

 

Egyszerű és gyors kukorica-krémleves Egyszerű és gyors kukorica-krémleves

15 perces leves, szinte semmi alapanyagból. Ízlés szerint variálható, lehet házias, egzotikus vagy éppen csípős is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Négysajtos sült karfiol

Ha nem foglalkoznál túl sokat a vacsorával, csak főzz egy nagy adag karfiolt és pirítsd rá kedvenc sajtjaid, akár egy nagy adag házi morzsa társaságában. Akár húsmentes vacsoraként is tökéletes.

2021. június12., 11:24

Te is szereted a leveseket? Ezt a kukoricás változatot egy adag csilivel érdemes tálalnod

Sokszor a legegyszerűbb fogások tudnak a legfinomabbak lenni. Ez a kukoricaleves éppen erre jó példa, nem is kell mellé más, csak egy adag vajas vagy lilahagyma-lekvárral tálalt pirítós.

2021. március24., 10:24

Krémes sajtos cukkini citrommal és oregánóval – nincs is ennél jobb nyári köret

A cukkini töltve is remek, és levesben is szeretjük, de ebben a sajtos köretben igazán megtalálja a helyét. A visszafogott íze nem nyomja el a remek sajtokét, így kéksajtos-almás változatban és kecskesajtos-aszalt paradicsomos verzióban is érdemes összedobnod.

2021. május11., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek