Sülttök-csíkok parmezánnal

Ez a fogás izgalmas köretnek is kiváló, filmezéshez is jobb, mint a csipsz, de ha vendégek jönnek, akkor tunkolni is remek a tök-fries, amit egy kis parmezánnal érdemes feldobni, miután elkészült. További előnye, hogy a legkétbalkezesebb szakácsok sem tudják elrontani.

A sütőtök állaga kicsit más, mint a burgonyáé, sülve se ugyanazt várd tőle. Sokkal kevésbé semleges, édesebb és izgalmasabb köret lesz a krumplinál.

GettyImages-611187834
bhofack2

Rendszertani fun fact: az édesburgonya íze hasonlít a sült tök ízéhez, de ezenkívül nem sok közük van egymáshoz. A burgonyához pedig végképp semmi.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kisebb darab sütőtök vagy pézsmatök
  • ízlés szerint
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • ízlés szerint parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Vágd hasábokra, majd áztasd legalább egy fél órán át a zöldségszeleteket. Ha ezek után, már szárazon kukoricakeményítőbe fogatod, az segít abban, hogy végül ropogósabb legyen. Ha sütőben sütöd, legyen helyük szépen elterülni, mert ha egymáson sülnek, puha lesz a végeredmény. Akár sütőrácsra és sütőpapírra is teheted, ezek közül több is mehet egymás alá.

Önmagában, egy kis sóval is finom, de egy kis cayenne-bors, fokhagymapor és parmezán is nagyon jól áll neki.

Így készíts tökéletes tököt! Így készíts tökéletes tököt!

A sütőtök ilyenkor a legfinomabb. Mutatjuk, mire kell figyelned, hogy mind a tíz ujjad megnyald utána.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Krémes sajtos cukkini citrommal és oregánóval – nincs is ennél jobb nyári köret

A cukkini töltve is remek, és levesben is szeretjük, de ebben a sajtos köretben igazán megtalálja a helyét. A visszafogott íze nem nyomja el a remek sajtokét, így kéksajtos-almás változatban és kecskesajtos-aszalt paradicsomos verzióban is érdemes összedobnod.

2021. május11., 10:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

2021. október18., 11:24

Isteni, őszi tökleves baconnel: gyors recept hétköznapokra

A sütőtök egy kisebb háztartásban megsütve általában annyi szeletet eredményez, amivel az ember nem biztos, hogy azonnal megbirkózik. Másnap még finom, de már nem sült tökként fogyasztanád, akkor jöhetnek a remek turmixok, sütemények, vagy ez a remek, őszi leves. Levesbetétként egy kis bacon és pirított dió keveréke került bele, de fűszeres tökmaggal is TÖKéletes.

2021. október15., 12:52

Sült pasztinák mézzel – fokhagymás-mustáros szósszal lesz igazán finom köret

Ha a sült krumpli helyett valami izgalmasabbat választanál, van egy remek ötletünk. A szószhoz csak melegíts össze egy kis vajat, mascarponét, egy kevés sült fokhagymát és egy kis mustárt. Sózd és borsozd, és már el is készültél!

2021. június16., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek