A madarak is szeretik a gyorskaját, hát ők is kinyírják magukat vele

A junk food nemcsak az emberek egészségét teszi tönkre, de a belőle falatozó állatokra is hatással van – állítja egy varjakat vizsgáló amerikai kutatás.

A New York-i Hamilton College kutatói arra voltak kíváncsiak, miként befolyásolja a nagyvárosokban fészkelő varjak egészségét és táplálkozását az emberek közelsége. Mint kiderült, minél városiasabb környezetben élnek, annál magasabb a madarak koleszterinszintje, és ezért az emberek által fogyasztott gyorsételek a felelősek – szemlézi a kutatást a New Scientist.

A madarak is szeretik a mekit

A varjak előszeretettel vetik rá magukat az emberek által hátrahagyott szemétre, és gyakran zsákmányolnak az ételmaradékból – magyarázza a kutatás vezetője, Andrea Townsend környezetkutató. A nagyvárosokban fellelhető ételmaradék jelentős része egészségtelen gyorsételekből származik, amelyek nemcsak az emberek, de a környezetünkben élő madarak és más állatok koleszterinszintjének is ártanak.

Gyakori vendégei a szemeteseknek
Gyakori vendégei a szemeteseknekViktorCap / Getty Images Hungary

Townsend és kollégái 140, Kalifornia városi és elővárosi részein élő varjúfiókától vettek vérmintát, hogy megmérhessék a fiatal madarak koleszterinszintjét. Emellett megvizsgálták a testtömegindexüket, szervezetük zsírtartalékait és fennmaradási esélyeiket is. Mint kiderült, a városi környezetben élő fiókák koleszterinszintje jóval magasabb értéket mutat, mint vidéken fészkelő fajtársaiké, akiknek maguknak kell gondoskodniuk a táplálékról.

Ezt követően a kutatók New York állam vidékies területein található varjúfészkekbe csempésztek McDonald’s-ból származó hamburgermaradékokat. A kísérlet igazolta feltevésüket: a hamburgerből csipegető ifjonc madarak koleszterinszintje – hiába éltek vidéken –, városi társaikhoz hasonlóan jelentősen magasabb értéket mutatott, mint a gyorskajával nem érintkezőké. Ez igazolta a tudósok feltevését, miszerint az ember által hátrahagyott junk food a felelős a városi varjaknál megfigyelt magasabb koleszterinszintért.

Nem ismertek a pontos hatások

Korábban más, az ember közelségében élő állatok – teknősök, rókák, fecskék – esetében is találtak hasonló összefüggéseket. Bár a városi fiókák túlélési esélyei kisebbek vidéki társaikénál, Townsend szerint a magasabb koleszterinszint akár hasznukra is válhat, hiszen – rossz híre ellenére – a koleszterin számos alapvető életfunkció működésében játszik szerepet, a kicsit teltebb testalkat pedig segítheti a madarak életben maradását.

A szakember mégsem javasolja, hogy hamburgerrel és más gyorskajával etessük a madarakat. Mint mondja, az embereknél jól ismertek a túlzott koleszterinszint veszélyei, a madarak esetében viszont nem tudjuk, pontosan mekkora mennyiség számít túlzottnak. A vadon élő madarak szervezete nem a feldolgozott élelmiszerek fogyasztására fejlődött ki, ezért könnyen lehetnek negatív következményei a folyamatos junk fooddal való táplálkozásnak, akár olyanok is, amelyek csak hosszabb idő elteltével jelentkeznek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra