Hitler-festmény és kitömött medve eladó: egy reggel az Ecseri piacon

Budapest talán legizgalmasabb piaca a mára fogalommá vált Ecseri. A bolhapiacon nemcsak a portékák mutatnak végtelen változatosságot, de a hely igazi kulturális olvasztótégelyként is működik. Képzett műkincsvadászok, kicsiben seftelők, örökös alkudozók, turisták és kibicek találkoznak a XIX. kerületben mindennap nyitva tartó zsibvásárban, ahonnan csaknem lehetetlen üres kézzel eljönni.

Érdemes korán kelni. A piac, bár kora délutánig nyitva van, legizgalmasabb arcát a reggeli, sőt hajnali órákban mutatja: öt óra tájban már mindenfelé árusok gyülekeznek, és a legjobb áron kínált vagy valódi értékkel bíró holmik már azelőtt elkelnek, hogy a turisták megérkeznének. A piacból élőkre komoly infrastruktúra épült, nemcsak fröccsözni, kávézni lehet már kora hajnaltól, de 8-9 órára már az ebéd is bőven kész: kolbász, rántott hús, lángos, sőt napi menü is elérhető.

Itt az olyan felütésű alkuk, mint „Százezer??? Csak a restaurálás volt annyiba’!” könnyen végződhetnek tizedannyiért történő árucserével, és több mint kötelező alkudni. Az árus első ajánlata után rögtön a tiédet kéri: „Mennyit adsz érte?”, és ha bizonytalankodsz, nagyon könnyen valami olyasmivel térhetsz haza, amiről sosem gondoltad volna, hogy szükséged lehet rá.

A képre kattintva galéria nyílik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek