Mi volt 2018 legjobb filmje? Szavazz!

Minden második internetes magazin vagy weboldal megmondja a tutit, mi inkább olvasóink véleményére vagyunk kíváncsiak!

Minden évben elmondjuk, mennyi szemét került moziba, és hogy régen minden jobb volt, mint ahogy azt is, hogy a filmművészetnek már annyi, hanyatlik, minden csak a pénzért megy. Ennek ellenére mindig van legalább egy film, amitől eldobjuk az agyunkat. Vagy éppen több!

Mielőtt felsoroltuk volna 2018 összes filmjét, egy előválogatást tartottunk, mivelhogy több mint 12 ezer film készült az IMDb szerint a tavalyi évben. Így kritériumot állítottunk fel: a filmnek az IMDb adatbázisában feltétlenül 7,5 átlag felett kell lennie, illetve rendelkeznie kell több mint 10 ezer szavazattal. A magyar filmek ez alól kivételt képeznek, hiszen az amerikai adatbázison hátrányba kerülnének, így ez esetekben a Kritikus Tömeg filmadatbázisát vettük alapul: az ötös skálán, ha 3,7 feletti értékelést kapott egy alkotás, bekerülhetett a listába.

Persze ez még így is 70 film, amit ugyancsak nem ömleszthetünk be ide, így kapott még egy kritériumot a lista: a kritikusok értékelése is 60 százalékon felettinek kellett lennie a Metascore nevezetű, angol nyelvű kritikákat összegyűjtő oldalon a nem magyar filmek esetén.

Mivel ez még mindig rengeteg film, felállítottuk az utolsó kitételünket: legyen valamilyen hivatalos formában elérhető itthon – mozi, DVD, online streaming-szolgáltató által. Így sikerült kiütni a bollywoodi filmeket, amikre kutya se kíváncsi itthon, illetve azokat a filmeket is, amit jövőre láthatunk itthon moziban, viszont így be kellett tennünk azokat a filmeket is, amik 2017-ben készültek, de Magyarországon csak 2018-ban kerültek a nyilvánosság elé.

Ideje hát szavazni: a filmeket természetesen ABC-sorrendbe soroltuk fel, hogy még véletlenül se legyen senki befolyásolva.

Melyik volt 2018 legjobb filmje?

Oszd meg másokkal is!
Mustra