Láttál már gagyi mikulást? Nem, még nem láttál!

Itt az idő, hogy a Télapó a városba jöjjön, azaz hogy teletömjük a gyerek csizmáját mindenféle egészségtelen cuccal, hogy örüljön. Összeszedtünk pár filmet, melyek nem a megszokott módon mutatják be az öreg szakállas ténykedését, így a felnőttek is élvezhetik picit ezt a napot.

Tény, hogy a gondosan giccsbe csomagolt karácsonyi filmeket elkerülni nem tudjuk, mint ahogy azt se, hogy november végétől vízkeresztig ünnepi slágerek folyjanak ki a tévén, rádión keresztül. Meg aztán be kell szerezni a fát, az ajándékokat, és amúgy meg a munkahelyen is tele vagyunk melóval, és a mogyoródarabkás svájci csokit se vettük meg, melyet a gyerek annyira szeret.

Hát ilyen a karácsonyi hajrá, és éppen ebben a kavalkádban, ha jut idő, nem még több karácsonyi filmet fogunk nézni, hanem talán épp olyat, ami ellensúlyozza ezt a határtalan ünnepi hangulatot. Így listába szedtük azokat a filmeket, amelyekben Télapó karaktere a legőrültebb módon vagy helyzetben kerül reflektorfénybe.

Egy felborult Mikulás-szobor egy amerikai kisvárosban
Egy felborult Mikulás-szobor egy amerikai kisvárosbanFotó: Mark Makela / Getty Images Hungary

Vérgőzös karácsony

A 80-as évek tele voltak őrültséggel, a Csendes éj, halálos éj című véres horrorban például egy Télapónak öltözött gyilkos megöli a kis Billy szüleit. Az állami nevelésben részesült gyerek aztán sérültként kerül ki a társadalomba, egy boltban kezd el dolgozni, ahol az a feladata, hogy Mikulás-jelmezben kell köszöntenie a vásárlókat. Ez nyilván rossz érzéseket kelt benne, így megtébolyodva, egy fejszével indul neki a városnak, hogy mindenkit lekaszaboljon. Persze, ezt ne a gyerekeddel nézd, mert utána már végképp nem hiszi el, hogy létezik a Télapó.

A marsi

A 60-as években se szűkölködtek a baromsággal, és mivel éppen csúcson járt a szemét minőségű sci-fi-gyártás, miért ne ötvöznék a Mikulást az űrlényekkel. Így hát a történet szerint a távoli marslakók – csápos emberek zöldre kent fejjel – begurulnak, amiért gyerekeik teljesen függői lesznek egy Földről sugárzott karácsonyi tévéműsornak. A legegyszerűbb módját választják annak, hogy a lurkók lejöjjenek a szerről: elrabolják a Télapót, aki jóságával persze megfertőzi a Marsot is. A Mikulás meghódítja a marslakókat című vígjátékon erősen látszik, hogy az LSD fénykorában készült, de egyébként teljesen családbarát film, persze ne csodálkozz, ha lesz egy-két kérdése feléd a gyerekednek.

Horror a karácsonyfa alatt

 A Karácsonyi lidércnyomás tökéletes karácsonyi film azoknak, akik nem a legsziruposabb módon szeretnének szívet melengetni. A történet szerint az Ünnepek Birodalmában Halloweenváros ceremóniamestere, Rosszcsont Jack már belefásult a horror műfajába, így ellátogat Karácsonyvárosba, ahol a szeretettől túltengő nép ámulatba ejti. Elrabolja hát a Télapót, és átveszi a helyét, hogy aztán igazi horror kerüljön a fa alá: levágott fejű rongybaba, láb nélküli játékmackók. Jack valahogy nem érti a karácsony igazi lényegét, a saját módja szerint szeretne ajándékozni. Ami persze nem jár sikerrel, az viszont igen, hogy szórakozzunk egy jót, hiszen Tim Burton gótikus látványvilágával, a film pazar énekeivel azért elég jól el lehet szórakozni még felnőttként is.

Részeges télapómester

A Tapló télapó egy jó emlékeztető arra, hogy az áruházi Mikulás-jelmez mögött bárki rejtőzhet. Vigyázz, kinek a térdére ülteted a gyerekedet: lehet az jóságos szívű nyugdíjas, vagy pluszpénzért teperő apuka, vagy éppen egy rosszindulatú, iszákos, mocskos gazember, aki jelmeze segítségével szeretné kirabolni az áruházat. Összességében Willie egy instabil, morgó ember, ő biztosan nem az a Mikulás, aki csokit és fagyit adna a gyerekednek, viszont előbb ülne le egy sörre veled a sarki kocsmába.

Hálátlan kölkök

Máris hiánycikk az a háromszáz elemből álló Lego? Az kár, de Schwarzi is tudna mesélni. A Hull a pelyhesben elfoglalt üzletemberként semmi kedve a karácsonyhoz, ráadásul fia egy olyan játékot szeretne, ami már rég nincs a polcokon. Sebaj, a fél városon keresztülverekedve végül nagy nehezen megszerzi. Persze miután főhősünk többször életét kockáztatja azért a vacakért, kiderül, hogy a gyereknek mégis a törődés és a vele töltött idő a fontos. Na, ennyire értékeli a nehezen megszerzett ajándékot. Pedig Schwarzi még a télapóhadsereggel is olyan „budspenceresen” megverekedett, az alábbi jelenetből látszik, hogy nem csak a 60-as években fogyasztották nagy tételben a tudatmódosító szereket.

Ördögi tervek

Nem mindig könnyű Mikulásnak lenni, ezt igazolja a Santa Claus című mexikói fantasy is 1959-ből, ami azt az igaz történetet meséli el, amikor a Télapó a világűrben egy démon ellen küzd, akit a Sátán küldött, hogy megölje őt, és változtassa a világ összes gyerekét gonosszá. Megint megszaladt az írók fantáziája, és olyan filmet gyártottak, amiről nem tudjuk eldönteni, hogy bűnös élvezet vagy vallatni való fércmű. A maga idejében egyébként nagyot futott, pénzügyileg kaszált, és évekig a műsorra tűzte több amerikai tévé is karácsonykor, még díjat is nyert. Rejtély, hogy mire. Alább egy horror stílusban újravágott előzetes látható, amivel még egész csábító is lesz.

A Télapó se ugyanaz már

Ha a tetődről lezuhan a Télapó, ne vedd fel a ruháját. Ez az első tanulság a Télapuból, amelyben az üzletember Scott elköveti ezt a hibát, s ezzel övé a megtiszteltetés, hogy szétossza a világ gyerekeinek az összes ajándékot. Persze képzeljük el az üzlet világában elfoglalt embert, akinek hirtelen kinő a szakálla, hatalmas pocakja lesz, és morogva száll szánra, hogy ne maradjon a gyereksereg ajándék nélkül. Szóval lehet, kicsit furább lesz a Télapó idén. De ő legalább nem iszik!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.