Eldugott falvakkal és a természet csodáival vár ősszel az Őrség

4 ok, hogy útra kelj!

Bájos falvak, cuki állatok, tökmagolaj, gyönyörű erdők, mennyei csoki és változatos termálfürdők: az Őrségben és környékén minden adott, ami egy tökéletes őszi hétvégéhez kell.

Városban élsz, és szeretnél egy kicsit lassítani? Gyerekkori meséket idéző falvakban sétálni, a reggeli kávét frissen fejt tehéntejjel inni a napsütötte tornácon? Néhány napra utazz el az Őrségbe, pont ez a hangulat fogad majd. 

Hasznos tudnivalók

Milyen messze van? Budapesttől kb. 275 kilométerre fekszik az Őrség, így ha kocsival mész, három órás úttal számolj!

Hol szálljak meg? Ha egy nagy, négycsillagos hotel kényelmére, termálfürdőzésre, svédasztalos vacsorákra és reggelikre vágysz, a Gotthard Therme Hotelt ajánlom Szentgotthárdon, innen pár perc alatt az Őrségben lehetsz. Ha a falusi turizmus híve vagy, és szívesen laknál olyan helyen, ahol a háznál is él rengeteg haszonállat, én a szalafői Ferencz Portát javaslom.

1. Mert mesebeli a táj

Nagy erdők, dimbes-dombos tájon át kanyargó utak, legelésző tehéncsordák, fehérre meszelt falú parasztházak, a kertekben rengeteg haszonállat: ha a hagyományos falusi életbe szeretnél belecsöppenni pár napra, nincs jobb hely az Őrségnél. A települések közül Szalafőt a Pityerszer népi műemlékegyüttes miatt keresd fel (olyan, mint egy skanzen, csak a házak eredetileg is itt álltak), Magyarszombatfára az ott alkotó fazekasok miatt menj el, a legnagyobb település, Őriszentpéter pedig a heti biopiacok és rendszeresen megrendezett különböző fesztiválok helyszíne.

2. Mert jókat ehetsz

A környék leghíresebb terméke a tökmagolaj, salátára öntetnek, de kenyérrel tunkolva előételnek, borkorcsolyának is kiváló. A szalafői Batha Portán nemcsak vásárolhatsz belőle, de a készítés kulisszatitkaiba is bepillanthatsz. A már emlegetett Ferencz Portán házi sajtokat és frissen fejt tejet vásárolhatsz, ha pedig egy kis ínyenckedésre vágysz, irány az őriszentpéteri Pajta bisztró!

3. Mert szomszédolni jó

Az Őrség az osztrák-szlovén hármashatáron fekszik, érdemes mindkét országba átkirándulni kicsit. Szlovéniában például a felsőlendvai várat nézd meg, Ausztriába pedig megéri éhesen átruccannod: a Vulcano Sonkamanufaktúra és a Zotter csokigyár családi programnak és gourmet kirándulásnak egyaránt remek. Előbbi helyszínen a csúcsminőségű sonka készítését ismerhetitek meg a malacok tartásától egészen a szárítás-érlelés folyamataiig, Zotter úr birodalmában pedig kétszázféle csokit kóstolhattok végig a leghétköznapibbtól a legbizarrabb kombinációkig. A csokigyár mellett kis állatkertet, erdei játszóteret is találtok, így egy egész napot kitölthet egy itteni látogatás.

4. Mert a kirándulás után (vagy helyett) jól esik termálvízbe csobbanni

Esőnapra vagy természetjárás után átmelengetőnek a legjobb program élményfürdőbe látogatni. A környéken több is működik: Szentgotthárdon a St. Gotthard Spa & Wellness, Ausztriában a loipersdorfi fürdő, Szlovéniában a Terme 3000 várja, hogy kicsúszdázzátok, -szaunázzátok, -pancsoljátok benne magatokat.

Maradnál inkább a fővárosban fürdőzni? Mi ezeket a helyeket ajánljuk:

Oszd meg másokkal is!
Mustra