Minisorozatunkban - melynek első részét itt, másodikat pedig itt nézheted meg - két profi séfet kértünk meg, hogy olyan alapanyagok mellé, amiket mi is rendszeresen használunk otthon, válasszanak még néhányat, és főzzenek belőle nekünk valami izgalmasat. Sipos Andrásra (ő a Beefbar Budapest séfje) és Várvizi Péterre (ő pedig a Larus konyháját vezeti) esett a választásunk, a kötelező alapanyagok pedig ezúttal a marhahús, a paprika és a krumpli voltak. Először videóban mutatjuk a végeredményt, alatta pedig a recepteket olvashatod.
Receptek:
Beefbar (Sipos András)
Előétel: Marinált kápia paprika marha carpaccióval és sült burgonyával
Hozzávalók:
- egy szelet marha bélszín
- egy lime
- egy evőkanál málnaecet
- só, bors
- egy burgonya
- kukoricaolaj
1. A bélszínt hajszálvékony csíkokra szeleteljük.
2. A kápia paprikát alufóliába csomagoljuk, 190 fokos sütőbe 30 percre betesszük.
3. Hagyjuk az alufóliában kihűlni, majd kiszedjük a magját, leszedjük a héját, és ezt is csíkokra vágjuk.
4. A paprikát bekeverjük egy evőkanál málnaecettel, kevés limehéjjal és -lével összekeverjük.
5. A burgonyát sós vízben megfőzzük, golyókat vágunk belőle, és kukoricaolajban megsütjük.
6. Tálalás: a tányér aljára tesszük a málnaecetes-lime-os marinált paprikát, rátesszük a hajszálvékonyra szelt marha carpacciót és néhány szem sült burgonyát.
Larus (Várvizi Péter)
Főétel: Grillezett marharostélyos, fekete olívás, újhagymás, kápiaparikás burgonyával
Hozzávalók (4 főre):
A húshoz:
- 2 szelet marharostélyos (300 g / szelet)
- 10 g só
- 3 g bors
- 40 g vaj
Körethez:
- 300 g burgonya
- 200 g újhagyma
- 300 g kápia paprika
- 25 g fekete olívabogyó
- 70 g vaj
- 100 g só
- 300 g bors
Elkészítés:
1. Alaposan hevítsünk fel egy serpenyőt. Majd tegyük bele a marharostélyost, amit előzetesen megsóztunk. A serpenyőbe ne tegyünk zsiradékot, mert a faggyúból elegendő zsiradék kerül a serpenyőbe.
2. Erős lángon süssük a kívánt fokozatra.
3. Amikor a hús elérte a kívánt fokozatot, vegyük ki a serpenyőből és hagyjuk pihenni. Majd tálalás előtt egy 10-10 mp-re visszatesszük a forró serpenyőbe, hogy a felülete szépen áthevüljön még egyszer.
4. Közepesen hevítsünk fel egy másik serpenyőt, amelybe tegyük bele a vajat majd a szeletekre vágott burgonyát és közepesnél nem erősebb lángon (nehogy a vaj elégjen) pirítsuk meg a burgonyát.
5. Ahogy a burgonya elkezd színt kapni, tegyük hozzá a feldarabolt, kimagozott kápiapaprikát és pirítsuk tovább.
6. Majd a végén tegyük hozzá a fekete olívavogyót, és finomra szeletelt újhagymát. Sózzuk, borsozzuk.
7. Tálalás: Helyezzük a tányérra a köretünket, és tegyük mellé a felszeletelt rostélyost, amelyre szintén egy kevés újhagymát szórunk.
A vörös húsok helyett inkább a csirke felé húz a szíved? Próbáld ki ezt a két receptet: