Így bánhatsz el a halszálkákkal már a főzés közben

A Sziget nem csak a buliról szól, egy halfogyasztást népszerűsítő standnál például megtanulhatod, miért érdemes több halat enni. És ha már érdemes, azt is, hogy hogyan érdemes.

Azt már eddig is elmondta mindenki, hogy a Sziget azért is izgalmas fesztivál, mert a koncerteken kívül egy csomó más program is van. De hogy a Clean Bandit és Stormzy koncertek között én majd olyan ismereteket fogok elsajátítani, mint hogy érdemes a halat jól beirdalni, besózni és úgy hagyni vagy két órát, mert akkor a nagyon kis szálkákat szétmarja a só, a nagyobbakat meg simán ki lehet venni, na erre még én sem számítottam. De pont ezért is írtuk, hogy nem ugyanaz az élmény ha otthon nézed a koncerteket, mint ha ki is látogatsz. 

A Szigeten a Borfaluban lehet rátalálni a "Kapj rá!" elnevezésű standra, ahol az európai halfajtákat szeretnék népszerűsíteni Magyarország és EU egy közös programmal. Merthogy mi vagyunk az az ország, akik nagyon kevés halat esznek, azt is csak leginkább karácsonykor, és ez így nem jó. Éppen ezért minden nap kóstolni is lehet, különböző halakat, szerdán éppen afrikai törpeharcsát, ami nevével ellentétben Európában is köszöni szépen, nagyon jól elvan, és ebben semmi tudatos aktuálpolitikai felhang nincs. Sőt, érdemes ilyet keresni a boltokban is, mert nagyon egyszerű elkészíteni. De nagyjából 15 perc, és néhány füstölt törpeharcsás falat között kiderültek még más izgalmas dolgok is. 

Egyél sok halat, mert az jó

Nem a halnak, nem is feltétlen a halgazdaságnak, hanem neked, ugyanis a hal könnyen elkészíthető, és nagyon egészséges. 

  • Védi a szívet - A halhús omega-3 zsírsavtartalma segíti a vér normál koleszterinszintjének a fenntartását, így jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. 
  • Jobban működik tőle az agyad - Felmérések szerint az idős korban rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés, és sok más betegség kockázata is csökken. 
  • Kismamáknak és szoptatás közben is jót tesz - A zsírsavösszetétele nagyon jót tesz az emberi agy magzati és csecsemőkori optimális működéséhez. 
  • Könnyen emészthető - A magas víztartalomnak és az izomrostok közötti laza kötőszövet miatt könnyen emészthető, és gyorsan el is készül. 
  • Kevés is elég - A pisztráng például magas fehérjetartalommal bír, alacsony a zsírtartalma, és 20 dkg elfogyasztásával fedezni lehet a napi omega-3 zsírsav szükségletet. 
Fesztiválra mentünk, erre kiokosítottak minket halakból.
Fesztiválra mentünk, erre kiokosítottak minket halakból.Ruzsovics Dorina / Dívány

Hol vegyél halat? 

Azzal nem mondtak újat, hogy minél frissebb a hal annál jobb, viszont érdemes megfogadni, hogy mit kell figyelni halvásárláskor. A büdös, sápadt hal nem jó hal. Jusson eszedbe az a mondás, hogy néz, mint hal a szatyorban. Ugyanis pontosan ezt kell keresned, olyan halat, aminek csillog a szeme és élőnek tűnik, a kopoltyúja is élénk színű. És bár elsőre nem tűnik ínycsiklandónak, de igenis jó jel ha nyálkás a halad. Hogy hol is lehet jó halat venni az országban, abban itt találsz térképes segítséget.

A halpult környékén halszag van, de egy higiénikus halpult környékén ez nem jelent szúrós, kellemetlen szagot. Ha az eladó tippeket is tud adni, és gondosan becsomagolja a halat, hogy szállítás közben se sérüljön és szennyeződjön, akkor tudod, hogy jó helyen jársz. Ha viszont a jégágyat kékre színezik, akkor kezdj el gyanakodni, erre ugyanis semmi szükség, ráadásul a festékben álló halak sem biztosan azok, amikre igazán vágysz. Nem kell, hogy a pult zsúfolt legyen, sőt jó ha nem az, mert akkor tudhatod, hogy hátul, védetten és hűtve tárolják a többit, a kitett halak pedig csak kedvcsinálónak vannak a pultban. 

Élet a hekken túl

Nincs semmi baj a hekkel, csak hát annyi sokkal jobb és sokkal közelebbről érkező halat ehetsz, hogy a ha már vízpart mellé mész, akkor érdemesebb friss halat választanod, mint a tengeri hekket. Magyarországon 29 ezer tonna halat termelnek, melynek 90 százaléka tógazdaságokból vagy halnevelő telepekről származik. A ponty adja az összes termelés mintegy 80 százalékát. A fehér busa a világ legnagyobb mennyiségben termelt halfaja, rendkívül egészséges a húsa, mégsem rajonganak érte a magyar emberek. A halastavak ragadozója a süllő, ami valójában ugyanaz mint a fogas, ne hagyja magát senki megtéveszteni. Jó ha tudod, hogy a tavi és a folyami süllő ízben nem teljesen ugyanolyan, a balatoni süllő húsa lágyabb, a folyami süllők húsa a sok úszástól feszesebb, kötöttebb. A harcsa kevés szálkás húsú hal, érdemes megkóstolni, ehhez Alpári György gasztronómus receptjét el is mondjuk, de több halas receptet is találsz a halnépszerűsítő oldalon is. 

Tokaji mézes-diós csípős harcsasült, burgonyapürével és meggybefőttel

Az egész receptet itt találhatod, mindenesetre kedvcsinálónak annyit elárulunk, hogy a harcsa szeleteket olajban ki kell sütni, majd tokaji balzsamecettel hígított mézben csípős paprikakrémet, zúzott fokhagymát, pirított-aprított diót kell elkeverni, és a kisütött halszeleteket ezzel az öntettel meg kell kenegetni. Az oldalon egyébként halfajtánként más és más recepteket találhatsz, vagyis ha eddig az tartott vissza a rendszeres halfogyasztástól, hogy nem tudtad, melyiket mennyire lehet fűszerezni, vagy mi a titka az egyes fogásoknak, akkor most ingyen továbbképezheted magad. 

Meg is lehet kóstolni a halakat.
Meg is lehet kóstolni a halakat.Ruzsovics Dorina / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra