Nyaralótipp: horvát városok a túlzsúfolt Dubrovnik helyett

Olvasási idő kb. 3 perc

Ha nyugodt nyári kikapcsolódásra vágysz, idén Dubrovnik helyett válassz egy másik horvát várost. Segítünk dönteni.

Néhány évvel ezelőtt kényelmesen sétálgathattál egy hatalmas gombóc fagylalttal Dubrovnik kikötőjében, vagy ehettél halvacsorát az ódon épületek között egy hangulatos étteremben. Mióta azonban a horvát kikötőváros a Trónok harca Királyvárának helyszínévé lépett elő, a lelkes rajongók tömegétől szinte mozdulni sem lehet. A The Telegraph összegyűjtött néhány úti célt, ami remek alternatívája lehet Dubrovniknak, ha egy kis nyugalomra vágysz az horvát miliőben.

Split

Bár Split szintén előkelő helyet foglal el a horvát városok népszerűségi listáján, a Telegraph szerint még mindig nem olyan zsúfolt, mint szomszédja, Dubrovnik. Ráadásul a Trónok harca élményről sem kell lemondanod, a sorozatban az Óvárosban található Diocletianus palotája is helyet kapott. A középkori városrészben boltokkal és éttermekkel szegélyezett sikátorokban barangolhatsz. Sétálj a pálmafákkal szegélyezett vízparton, strandolj a fenyők árnyékában. A városból hajóval megközelítheted Solta, Brač és Hvar szigetét is.

Split szintén helyet kapott a Trónok harca sorozatban.
Split szintén helyet kapott a Trónok harca sorozatban.Shutterstock

Pula

Dubrovnik növekvő népszerűsége miatt a hozzánk jóval közelebb eső Isztria is egyre vonzóbb célpontnak tűnhet, főleg a nyári időszakban. Pulát a rómaiak mint a térség fő kikötőjét alapították, ami a mai városnak is része. Az egykor gladiátorharcok helyszínéül szolgáló amfiteátrum majd kétezer évvel később koncerteknek ad helyet. Az egykori római Fórum ma a város főtereként működik, amit hangulatos kávézók vesznek körül. Pulától megközelítheted Veliki Brijunt is, a sziget gondosan karbantartott parkjában szarvasokkal és pávákkal találkozhatsz.

Pula amfiteátruma egykot gladiátorok harcának adott helyet.
Pula amfiteátruma egykot gladiátorok harcának adott helyet.Shutterstock

Zágráb

Bár Zágráb távol fekszik a napfényes adriai partoktól és szigetektől, szépsége mégsem alábecsülendő. Fedezd fel a középkori negyedet, a Gornij Gradot a 13. századi Szent Márk-templommal vagy a Hasburg házakkal és zöld fasorokkal szegélyezett Donji Gradot. Tedd magadévá a város kávékultúráját, és fedezd fel Zágráb kávézóit.

Zágrábban nincs hiány a történelmi éületekből.
Zágrábban nincs hiány a történelmi éületekből.Shutterstock

Rovinj

A legszebb horvátországi város címéért Dubrovnikkal Rovinj áll versenyben. Pasztelszínű, Velence hangulatát idéző házai és dombjait koronázó templomai mellett megférnek a dizájnszállodák, a rusztikus éttermek és a gyertyafényes koktélbárok. Rovinjtól délre fekszik a ciprusfákkal benőtt Zlatni Rat félsziget, aminek partját a türkiz tengerre néző, kavicsos öblök tarkítják.

Rovinj versenyben van Horvátország legszebb városának címéért.
Rovinj versenyben van Horvátország legszebb városának címéért.Shutterstock

Zadar

Dalmácia partvidéke nyáron a napozni vágyok kedvenc úti célja. A régió bővelkedik történelmi látnivalókban és viszonylag felfedezetlen természeti kincsekben.

Zadar bájos kikötői és alacsony árai felveszik a versenyt Dubrovnikkal.
Zadar bájos kikötői és alacsony árai felveszik a versenyt Dubrovnikkal.Shutterstock

 Zadar ráadásul lényegesen olcsóbb, mint Dubrovnik. Csendes utcácskáin sétálhatsz, fenyő illatú strandjai mentén vitorlázhatsz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek