A filmtörténelem 5 legkedvesebb kutyás storyja

Szerettük Mundruczó Kornél kutyáit, a Marleyt, Beethovent és persze Tom Hanks szerencsétlenkédesét is. Kutyás filmek best of!

Május 3-án, azaz ma kerül a hazai mozikba korunk egyik legjobban hájpolt rendezőjének, Wes Andersonnak az újabb kasszasiker-gyanús munkája, a Kutyák szigete (Isle of Dogs). Ezen felbuzdulva összeszedtünk pár olyan szerethető filmet, melyeknek kutyák a főszereplői. Már mutatjuk is kedvenceinket ebben a hatásvadász kategóriában!

Amit a Kutyák szigetéről tudni érdemes

A kritikusok szerint borítékolhatóan bomba lesz az új Wes Anderson animáció, melyben a rendező a tőle megszokott sajátos stílusban festi le a távol-keleti világot. Emlékeztek, legutóbbi, négy évvel ezelőtti filmjében, a Grand Budapest Hotelben a közép-európai múltat igyekezett feldolgozni.

A Vanity Fair szerint Anderson ezúttal a tőle megszokott jellemábrázolás helyett inkább a társadalomábrázolásra helyezte a hangsúlyt (ami egyértelműen mérföldkőnek számít a rendező munkásságában), míg mások inkább westernfilmbe illő jeleneteket véltek felfedezni benne. A szereposztás persze most is parádés: a kutyák és emberek hangján olyan sztárok szólalnak meg, mint például Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Scarlett Johansson, Frances McDormand vagy Yoko Ono - aki egy Yoko Ono nevű tudósnak kölcsönzi a hangját.

Mundruczó Kornél és a kutyák

Anderson és a magyar rendező filmje között akár párhuzamot is vonhatnánk, mivel a Wikipedia szerint a Fehér Isten a kutyák mint elnyomott kisebbség, és a magukat felsőbbrendűnek tartó emberek mint többség hatalma elleni, a világ végét elhozó harcról szól. A különös hangvételű filmet külföldön is jól fogadták: 2014-ben megnyerte az Un Certain Regard kategória fődíját a cannes-i filmfesztiválon, majd 2015-ben a legjobb idegen nyelvű kategóriában Oscar-díjra is jelölték. A forgatás alatt egyébként 300 kutyát vetettek be a készítők.

Kötelező klasszikus: a 101 kiskutya

A Dodie Smith regényén (The Hundred and One Dalmatians) alapuló sztoriból 1961-ben Disney rajzfilm, majd 1997-ben mozifilm is készült Glenn Close és Jeff Daniels főszereplésével. A történet hősei két dalmata, Pongo és Perdita, akiknek kölykeit Szörnyella de Frász megkísérli megvenni, majd ezt követően elrabolni, hogy szőrmebundát készítsenek belőlük.

Sztárpáros a Marley és én című filmben

A film rendezője jól döntött, mikor a produkciókhoz olyan nagyágyúkat szerződtetett le, mint Jennifer Aniston és Owen Wilson. Ők természetesen egy párt alakítanak a filmben, ami azonnal kasszasiker lett az Egyesült Államokban és Kanadában. A sztori egy fiatal párról szól, akik befogadják Marleyt, a szófogadatlan, zsemleszínű labrador retrievert, és hamar kiderül, hogy ez a kutya bizony megnyerné a “világ legrosszabb kutyájának” járó díjat is.

A 90-es évek Marley kutyája, Beethoven

Az 1992-ben forgatott, bernáthegyi kutya kalandjait bemutató film akkora siker volt, hogy a mozit még öt másik követte, majd egy sorozatot is készítettek belőle. A kutya azért kapja családjától a Beethoven nevet, mert kölyökkorában állítólag érdeklődést mutatott a zeneszerző zseni zongoradarabjai iránt. De gyorsan megnő, és őrületbe kergeti a rendmániás családfőt.

Tom Hanks kutyás filmje, az Egyik kopó másik eb

Az 1989-as kalandfilm hatására a Mentalfloss szerint ugrásszerűen megnőtt a kereslet a bordeux-i kutyákra az állatpiacon. Az alapsztori annyiban hasonlít a fent említett Beethovenhez, hogy a főszereplő rendőr (Tom Hanks) hasonlóképpen rendmániás, mint a bernáthegyi-tulaj kertvárosi családapa. A film vége persze happy end: kutya és újdonsült gazdája összebarátkoznak egymással.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek