Ennél rántott csokit uzsonnára?

Zablepény, pásztorpite, kakasleves, narancslekvár, rántott csoki és másodpercenként három korty whisky. Így esznek a skótok.

A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. Sőt, egy kis kreativitással otthon is összedobhatsz egy skót menüt. Ha a híres nemzeti ételükhöz nem állna rendelkezésedre elég birkabelsőség és tölteni való bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézheted a Felföld ízeit – írja közleményében a Red Lemon. Nézzük hát, mit esznek a skótok!

Reggeli

Egy ködös, szürke reggelt mi sem indíthat jobban, mint az angolokéhoz hasonló kiadós menü: a tányérunkra kerüljön bőven kolbász, szalonna, véres hurka (a tradicionális black puddingot megidézendő), tojás és paradicsomos bab.

Zablepény
ZablepényFotó: Red Lemon

A skótok kenyér helyett gyakran fogyasztanak zablepényt, amit zabliszt, só, szódabikarbóna, olaj és víz keverékéből 20 perc alatt elkészíthetünk.

Az alakjukért aggódóknak általában nem kedvez a hagyományos skót konyha, de a reggeli reform verziójaként választhatjuk a szintén népszerű zabkását is.

Ebéd

Hús, krumpli, tészta, forró olaj – ezekkel a hozzávalókkal már nem foghatunk mellé, ha skótként szeretnénk az ebédlőasztalhoz ülni. Ha az ikonikus, vagdalt szívvel, májjal és tüdővel töltött birkabendőhöz nem fűlne a fogunk, tálaljuk a húsos ragu és krumplipüré házasításából születő pásztorpitét, a sajtos makaróni-pitét, vagy a klasszikus skót tojást.

Pásztorpite
PásztorpiteFotó: Red Lemon

Tipp! A szigetországban street foodként is hódító, fűszeres húsba töltött és bő olajban kisütött főtt tojással a húsvéti menüt is pikánsabbá tehetjük.

Skót tojás
Skót tojásFotó: Red Lemon

Ha önmagában nem találnánk elég bőségesnek a fenti fogásokat, levessel egészíthetjük ki a lakomát. A póréhagymás kakaslevessel, vagyis a cock-a-leekie-vel – amit manapság főleg csirkéből készítenek –, garantáltan felmelegedhetünk.

Póréhagymás kakasleves
Póréhagymás kakaslevesFotó: Red Lemon

A főétkezés alkalmával ne feledkezzünk meg az aperitifként és digestifként is fogyasztható skót whiskyról: állítólag a The Famous Grouse-ból például Skóciában másodpercenként három kortynyi fogy.

Uzsonna, ami után garantáltan kimarad a vacsora

Az uzsonnát és a vacsorát sem érdemes elaprózni: az ötórai tea mellé elmajszolhatunk egy-egy shortbreadet, vagyis liszt, vaj és cukor keverékéből készített vajas süteményt.

Shortbread és tea
Shortbread és teaFotó: Red Lemon

De megédesíthetjük a délutánt néhány édes zsemlével. A kettévágott scone legautentikusabb tölteléke a narancslekvár, amit háromszáz évvel ezelőtt egy pórul járt skót zöldséges felesége talált fel: a derék asszony leleményességével egy rakomány keserű narancstól mentette meg férjét.

Scone
SconeFotó: Red Lemon

Az elkötelezettek számára kötelező fogás a kilencvenes években megszületett kalóriarekorder őrület, a rántott Mars szelet: nem kell hozzá más, csak egy szelet csoki, némi palacsintatészta, és sok-sok olaj...

Rántott Mars
Rántott MarsFotó: Red Lemon

Vallj színt! Ennél rántott csokit?

  • Egyszer kipróbálnám, de rendszeresen biztos nem enném. 185
  • Soha nem ennék ilyesmit, undorító! 57
  • Már ettem, imádom! 23
  • Már ettem, gyűlölöm! 3
Blogmustra