Jackie Kennedy és a 80-as évek: íme, a kabátok elmúlt 100 éve!

A szűkebb fazonok például a második világháború alatt nehezebben beszerezhető anyagoknak és Jackie Kennedynek köszönhetően váltak népszerűvé.

A 80-as években lépett igazán szintet a kabátdivat, az addig még úgy ahogy nyomon követhető evolúciót ugyanis egy minden irányba egyszerre terjeszkedő, mutáns és amorf fazonokban és színekben bővelkedő korszak váltotta fel, ami alatt tulajdonképpen minden szabad volt. A kabik egy évszázadát összefoglaló Glamour videójából kiderül, kik és mi határozta meg, mit viseltek az emberek a húszas vagy éppen az ötvenes években.

Háborúk és Jackie Kennedy

Az első világháborút követő évtizedet a bársony és a hatalmas méretű, gyakran szőrméből készült vállrészekkel is kiegészített kabátok határozták meg. A harmincas évek gazdasági válsága aztán az olcsóbb, több telet is kibíró ballonkabátokról szólt, melyeket semleges színüknek köszönhetően szinte bármihez fel lehetett venni. A homokóra formájú kabikat a második világháború során bevezetett korlátozások miatt a testhezállóbb és rövidebb fazonok váltották fel, hogy aztán tíz évvel később újra visszatérjenek a bővebb fazonok. A hatvanas évek Amerikáját lázban tartó Jackie Kennedy mánia hatására ezután újra a konzervatívabb szabású, elegáns fazonok jöttek divatba.

Seinfeld és hiphop

A 70-es éveket már a kirívóbb szabású kabátok, valamint az övek és a bőr és szőrmebetétek határozták meg. Mindez azonban semmi ahhoz képest, ami a 80-as években történt. A 80-as évek anarchikus trendjei ugyanis minden addigi irányvonalat ketté vágtak: a túlméretezett vállaktól, a fehérítővel izgalmasabbá tett farmerkabátokon keresztül a tarka színekben pompázó sídzsekikig mindent szabad volt. A 80-as éveket követő évtizedeket aztán a Seinfeld Elaineje által viselt hosszú és túlméretezett ballonkabátja és a hiphop által népszerűvé tett, mindent ellepő pufidzsekik határozták meg, míg a jelent a funkcionalitással és a műszőrmével lehetne definiálni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek