Grúziában még a polgármester neje is divattervező

A Tbilisziben bemutató dizájnerek jóval optimistábbak, mint mi. Mutatjuk mit hoznának divatba!

Nemrég megmutattuk, hogy mennyivel bátrabban és kreatívabban öltöznek a grúz fiatalok, mint a magyarok, miközben ott is lement a 2018-as tavaszi-nyári kollekciókat bemutató öt napos divathét, amit legalább akkora média figyelem kísért, mint a milánói vagy a New York-i divathetet. Köszönhető ez a grúz származású Demna Gvasaliának (Balenciaga, Vetemenst tervezője) aki jó pár szezon óta diktálja a divatot és nullázza le a divatrajongók bankszámláit.

Annak ellenére, hogy Gvasalia már több mint egy évtizede nem él a keleti-blokkban, sikersztorija akkora hatással van grúz kortársaira, hogy azok jól láthatóan jóval optimistábban látják a divatvilág jövőjét és ez a pozitív hozzáállás meg is látszik a kollekcióikon. Hiszen ki tudja, ki lesz a következő a Demna Gvasalia?

Mivel a nemzetközi sajtó is hajlandó több ezer mérföldet repülni azért, hogy élőben lássa a tbiliszi-i tehetségeket, így mi is készítettünk egy összeállítást a legjobb bemutatókról és kedvenceinkről.

Eloshi

Lela Eloshvili új kollekcióját elsősorban a grúzok nemzeti ruhája, a chokha (puskagolyó tartóval ellátott kabát) inspirálta, ami széles körben használatos volt egészen az 1920-as évekig, de a mai napig a nemzeti büszkeség egyik szimbólumának tartják Grúziában. Persze mindez korszerű formában jelent meg a tervező kifutóján, aki leginkább a feketét, a narancsot és az áttetsző anyagokat preferálta a szezonban.

Situationist

Irakli Rusadze az egyik olyan tervező, aki Gvasaliához hasonlóan már a tengerentúlon is bizonyította tehetségét és figyelemmel kísérik munkásságát a szakmában. Bár ez többek között annak is betudható, hogy a Milánóban is bemutató tervező ruhájában nemrég lencsevégre kapták Bella Hadidot. A 2015-ben alapított márka új darabjait a 90-es évek elejének hangulata és annak Sega játékai inspirálták, de előszeretettel épített be bőrt is nyári kollekciójába. A Situationist  magabiztosan áraz, azt meg kell hagyni – ennyiben már biztos hasonlít a Vetements-ra –, egy világosrózsaszín kapucnis pulóverért 516 dollárt, körülbelül 137 ezer forintot kér, míg egy bőrből készült tréningnadrág 816 dollárba, körülbelül 217 ezer forintba kerül.

Anouki

Jöjjön egy nőiesebb vonal Anouki Areshidzétől, akinek a Vogue.com szerint általában teltházasak a bemutatói, de idén még a szokásosnál is zsúfoltabb volt az Expo Georgia, bár ennek valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy a tervező férjét, Kakha Kaladzét nemrégiben Tbiliszi polgármesterének választották meg, tehát jelenleg Anouki a város first ladyje is. Anouki új kollekciójában szerettük a hétköznapokba is beépíthető blúzokat, illetve a flitterrel és a farmerrel való kísérletezést, a tervek szerint a márka a szeptemberi divathéten már Milánóban is jelen lesz, illetve ruháit elkezdik értékesíteni az egyik legfelkapottabb luxus webáruházban, a Moda Operandin is.

George Keburia

A tervező állítólag Tbiliszi egyik legkiválóbb tehetsége, aki az új kollekciójánál remekül megtalálta az egyensúlyt a retro és a giccses között, bár a látványon sokat dobott a Iota Hotel pincéjének fa lambériája és limezöld székei. Aki szereti a 80-as évek forma- és színvilágát, illetve a Micsoda Nő című filmet, az ebben a kollekciókban sem fog csalódni, nekem bejöttek a puffos ujjú blúzok, pöttyös ruhák és a hálóingre emlékeztető estélyik.

+ Kedvencek

Mivel az öt napos divathéten közel ötven tervező mutatta be kollekcióját, ezért mutatunk pár feltörekvő márkát, melyeknek minden esélye megvan arra, hogy munkáikra felfigyeljen a szakma. Kattintsatok és nézzétek meg az Atelier Kikala, a Mach Mach, a Lika4lika és a D8 Derdan ruháit is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra