90 évesen lett festő egy cseh nagymama

Tradicionális morva mintákkal díszít, és még a felállványozott templomra is felkúszik időnként Agnes.

A Csehország keleti részén fekvő morva falucska, Louka fehér házait Vermeerhez hasonlóan ultramarin kékkel díszíti fel a néni, méghozzá tradicionális morva motívumokkal, amelyeket vázlatok nélkül visz fel a szerencséjére mindössze 1015 fős, de fenemód csinos kis zászlóval rendelkező kisközség fehér házikóira. 

A morva Vermeer 

Agnes Kasparkova egyébként régebben mezőgazdasági munkásként tevékenykedett a My Modern Met szerint, tehát kis szerencsével még kék virágokkal felcicomázott traktorokkal is találkozhatnak az arrafelé túrázó szerencsések.

Szép kék kombájnok

De a belőle áradó élénkkék mintáknak legszívesebben a helyi templom kidekorálásakor teret engedő Agnes kifejezetten belevaló hölgynek tűnik, legalábbis az oldalán fekvő, kicsit militáns, kicsit rusztikus göncökbe öltözött festőt munka közben ábrázoló képek erről tanúskodnak, tehát tulajdonképpen akár a Fortschritt kombájncsalád egy-egy szép kék mintákkal telerajzolt darabja is szembe jöhet az emberrel, ha arrafelé kirándul. A lepényhal először, a reményhal utoljára!

Oszd meg másokkal is!
Mustra