Tudj meg mindent a fűszerekről!

Kisokos a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől

Olvasási idő kb. 14 perc

Hogyan leszel egészségesebb a fűszerektől, hogyan tárold őket, és melyiket melyikkel tudod helyettesíteni? A a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségétől mindent megtudhatsz.

Szereted a fűszeres ételeket? És mennyit tudsz magukról a fűszerekről? Tudtad például, hogy a szárított fűszerek íze erőteljesebb a frisshez képest? Vagy hogy ha több zöldfűszert használsz, kevésbé kell sóznod az ételeidet, tehát így egészségesebben eszel? Többek között ilyen okosságokat tudhatsz meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírleveléből. A többit csak akkor árulhatjuk el, ha nem szerkesztjük át az anyagot, úgyhogy gyorsan át is adjunk nekik a szót:

Tudtad?

  • Néhány kultúrában még ma is fennmaradt az a szokás, hogy kenyérrel és sóval fogadják a vendégeket a barátság és a hűség jelképeként.
  • A fűszereket és gyógynövényeket az ókori egyiptomiak és asszírok gyógyszerként, míg a rómaiak és görögök élelmiszerek tartósítására is használták.
  • Az EU országaiban a leggyakrabban termesztett fűszerek többek közt a bazsalikom, metélőhagyma, koriander, majoránna, oregano, petrezselyem, rozmaring, zsálya, tárkony, kakukkfű.
  • A vasfű enyhén sós íze miatt alkalmas a só helyettesítésére.
  • A Cayenne-bors valójában chili-paprika őrlemény.

Az élet sója és borsa

A 13. századig a só szinte luxuscikknek számított, melynek ára folyamatosan emelkedett. Volt idő, amikor még a levesbe való só ára is megfizethetetlen volt a nép számára. Ezért már a korai évszázadokban is törekedtek arra, hogy a sót más – megfizethetőbbnek vélt – ízesítőkkel váltsák ki, melynek lehetőségét a friss és a szárított fűszernövények alkalmazásában lelték fel. Ugyanakkor a fűszerek értékét sem szabad alábecsülnünk, hiszen a történelem során voltak olyan fűszerek, melyek ára az aranyéval vetekedett.

Vitathatatlan, hogy az ételek élvezeti értékét meghatározza az ízesítés. Amikor például a keresztes lovagok először kóstoltak olyan ételt, ami keleti-fűszerekkel volt ízesítve, szinte alig tudtak betelni vele. Míg régen akár heteket, hónapokat is várni kellett a hajókon érkező fűszerszállítmányokra, addig mára a fejlett közlekedésnek köszönhetően pár óra alatt eljutnak a világ egyik tájáról a másikra. Az ókorban és a középkorban még háborúztak is a borsért, a fahéjért, ma pedig természetes hogy csak leemeljük a polcról.

shutterstock 586609373

Annak ellenére, hogy a különféle fűszerek ilyen könnyen elérhetők, mégis előfordul, hogy az ételek ízét mesterséges ízfokozókkal vagy a túlzott mértékű sózással növelik. Ennek nem kívánatos következménye lehet, hogy ízérzetünk rossz irányba változik, és még a kellően sós ételt is ízetlennek érezzük, megoldásként tovább sózzuk. Pedig ezt az utolsó mozzanatot jobb lenne elkerülni, hiszen a hazai lakosság sóbevitele enélkül is bőven meghaladja az ajánlott értéket.

A 2014-es Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat alapján a napi átlagos sóbevitel legnagyobb része a kenyér és pékáruk, illetve a húskészítmények (felvágott, kolbász, konzerv) fogyasztásából származik nők és férfiak körében egyaránt. Emellett a zöldségkonzervek és savanyúságok, a sajtok és egyéb élelmiszerek is hozzájárulnak a sóbevitelhez. A túlzott mértékű tartós sóbevitel a magas vérnyomás betegség kialakulásának rizikófaktora, akár férfiről, akár nőről, felnőttről vagy gyermekről beszélünk. A magas vérnyomás pedig az agyvérzés és a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezője. Ezért nagyon fontos a sóbevitel mérséklése, különös tekintettel azoknál, akiknél már fennáll valamilyen szív-érrendszeri betegség.

Az angliai Reading Egyetem kutatói érdekes vizsgálatot végeztek arra vonatkozóan, hogyan lehet a fogyasztók ízlését a kevésbé sós ízek irányába fordítani. A résztvevőket három variációban elkészített paradicsomlevessel tesztelték: volt egy hagyományos – átlagos sótartalmú – leves, emellett két 57%-al csökkenetett sótartalmú leves, melyek közül az egyiket oregánóval és más fűszerekkel ízesítették, míg a másik csökkentett sótartalmú levest nem ízesítették további fűszerekkel. A vizsgálati alanyok többször is megkóstolták a leveseket. Az első körben mindhárom levest megkóstolhatták, melyek közül egyértelműen a hagyományos leves volt a nyerő. A következő kóstolásra 3 nap után került sor, de ekkor már csak egyfajta levest kóstolhattak. Ekkor azt vizsgálták, hogy az első kóstoláshoz képest, az újra kóstolt leves mennyire ízlik majd a résztvevőknek. Érdekes módon ekkor szignifikánsan megnőtt az oregánó ízesítésű leves kedveltsége.

A tanulmány azt is vizsgálta, hogy a résztvevők mennyire érzik sósnak a különböző leveseket. A fűszerezés nélküli csökkentett sótartalmú levest szignifikánsan sótlanabbnak találták a hagyományos leveshez képest, azonban nem észlelték a különbséget a hagyományosan sózott és a csökkentett sótartalmú, fűszeres leves sóssága között. A vizsgálat rámutat arra, hogy az ízpreferencia alakítható, szokás kérdése is, ki mit érez sósnak. A só mennyiségének csökkentésére, helyettesítésére kiválóan alkalmazhatók a különböző fűszernövények. Ezt felismerve ma már az élelmiszergyártók is egyre inkább törekednek arra, hogy minél természetesebb összetevőket használjanak a termékekhez, és az adalékanyagok kiváltására egyre több fűszer és szárított zöldség kerüljön felhasználására (például a szárazalapokhoz, levesekhez).

Mai változó világunk szinte megkívánja a változatosságra törekvést, aminek megvalósítására majdhogy nem tálcán kínálják a lehetőséget a sokszínű fűszerek. Próbáljuk hát ki bátran ezeket, akár fokozatosan bevezetve az új ízeket. Most itt az alkalom, hogy néhányukat közelebbről is megismerjük.

shutterstock 459336853

Fűszerek a só-bors-fűszerpaprika triumvirátusán túl

Ha a nemzeti konyháknak „fűszer ujjlenyomatai” lennének, akkor a magyar konyhának bizonyára a bors és a fűszerpaprika adná a lenyomatát. Méltán lehetünk büszkék messzi földön híres Kalocsai és Szegedi fűszerpaprikáinkra, amelyek hungarikumok lévén egyben a minőséget is szavatolják. Az indiai konyhán a kurkuma, az olasz és görög konyhákon a bazsalikom, a fokhagyma és az oregánó hagyna „ujjlenyomatot”, míg a citromfű, a gyömbér, a koriander és a chili paprika a thai konyhát idézné. A fűszerekben szinte minden nemzet más fantáziát lát, míg hazánkban a kapor főzelékek, savanyúságok ízesítője, addig Skandináviában és Oroszországban a halételek fontos fűszere. A franciák halételeinek a kömény a domináns fűszere.

A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak. Nézzük meg, mely növényekből származhatnak!

Fűszerpaprika (Capsicum annuum)

Az érett piros színű paprikából nyerik, melyet szedés után megszárítanak, majd változó mennyiségű paprikamaggal őrölnek. Minél nagyobb a mag aránya, a fűszer annál csípősebb és halványabb színű. Az ételeknek nem csak az ízét, de a színét is biztosítja. Három alapvető típusa az édes, a félédes és a csípős.

shutterstock 353533934

Bors (Piper nigrum)

A bors egy trópusi kúszócserje csonthéjas termése. Attól függően, hogy a borsot melyik érési szakaszban szedik le, beszélhetünk fekete-, fehér-, zöld- és vörös borsról. Ha a termést még éretlenül, zölden szedik le és a termésfallal együtt szárítják, a bogyók felülete barnás-fekete lesz – így készül a fekete bors. A vörös bors különlegesség, a már teljesen érett szemeket leszedik, majd sós-ecetes páclébe teszik és így hozzák forgalomba, manapság szárított formában is jelen van a piacon.

Oregánó vagy szurokfű (Origanum vulgare)

Az oregánó egy félcserje leveleinek szárításával és morzsolásával készül. Vadmajorannának is nevezik, mert íze a majoránnához hasonló. Aromájából sokat veszít a főzés során, ezért lehetőleg kevés ideig főzzük.

shutterstock 194851793

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring egy örökzöld cserje széles levele, amit a növény virágzásakor vagy azután szednek le. Megszárítják, majd morzsolják. Íze kesernyés, ezért figyeljünk az adagolására. Illatát hosszan megtartja, azonban tálalás előtt távolítsuk el az ételből, mert szára erősen fás.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

A kakukkfű egy félcserje virágzó ágvége és szárított levele, amit morzsolt formában hoznak forgalomba. Íze intenzív, aromás, ezért óvatosan használjuk!

shutterstock 309943742

Majoránna (Majoranna hortensis)

A majoránna egy lágyszárú fűszernövény levele, amit szárítanak, majd morzsolnak. Íze kissé kesernyés, erősen aromás, illata is erős, jellegzetes.

Babérlevél (Laurus nobilis)

A babér egy örökzöld cserje fényes levele, amit megszárítanak s egészben, ritkábban töredékek formájában hoznak forgalomba. Íze kesernyés, kissé csípős, aromás.

Napjainkban népszerűek a különböző fűszerkeverékek, amelyek több fűszer hozzáadásával készülnek.

shutterstock 364468829

Curry fűszerkeverék

A curry hallatán legtöbbeknek az indiai konyha jut eszébe, ugyanakkor e fűszer mást jelent egy indiai és egy nyugati szakácsnak. A curry összetevői többek között a római kömény, koriander, chili paprika, szerecsendió, édeskömény, görögszéna, bors, sáfrány, kurkuma, az egyes összetevők aránya, jellege régiók szerint változhat. A benne található koriander érdekessége, hogy a növénynek és az éretlen termésnek a szaga poloskára emlékeztet, erre utal görög neve a „koris” is, ami poloskát jelent. A koriander egy lágy szárú növény gömbölyű sárgás magja. Főleg a mexikói és a francia konyha kedvelt fűszere. Íze önmagában aromás, édeskés.

A szerecsendió a muskátdiófa termésének magja. A mag héját lefejtik, mésztejbe mártják végül megszárítják, amit egészben vagy őrölve is forgalomba hoznak. Íze önmagában kesernyés. A sáfrány egy aprócska, üde növény virága bibeszálainak összessége. 1 kg fűszerben 80-100 ezer bibe is megtalálható, melynek összegyűjtése nem kis feladat. Igen erős színező hatással bír, íze kesernyés.

Fűszerek az egészség szolgálatában

A fűszerezés legfőbb célja, hogy kiemelje az ételek ízét, növelje az étel, élelmiszer élvezeti értékét. Az ízesítés mellett a különböző fűszerek tompíthatják a húsok jellegzetes illatát, gyengíthetik az erős ízeket. Így például a majoránna véres, vagy májas töltelékek elkészítésénél hasznos, mert tompítja a húsok mellékízét .

A fűszereknek fontos szerepük van a betegélelmezésben is, többek között a gyomor-bélrendszeri betegségek diétájában, mivel az egyes fűszerek segíthetik az emésztést. Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyának fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő hatóanyagainak köszönhetően könnyebben megvalósítható. A magas vérnyomás diétájában az egyik fő cél a sóbevitel csökkentése, amiben igazán nagy jelentőségük van a fűszereknek. Azonban vannak olyan esetek is, amikor nem javasolt egy-egy fűszer használata. Így például a borsot a legtöbb esetben helyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában, amire pl. a borsikafű ad lehetőséget. A fűszerpaprika csípősségétől függően alkalmazható, de vesebetegek diétájában nem javasolt a használata. Ugyanakkor gyomorfekélyes betegnél akár még a panaszokat is enyhítheti a fűszerpaprika hatóanyaga, a kapszaicin, ami az újabb vizsgálatok tükrében gátolja a gyomorsav kiválasztást, s fokozza a gyomornyálkahártya vérkeringését, ami által javít a fekélyes állapoton.

shutterstock 577601638

Buiatti és munkatársai megállapították, hogy a több húst, sós halat, felvágottakat és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esélyük a gyomorrák kialakulására, míg a több friss gyümölcsöt, zöldséget, hagymát, fokhagymát és fűszert fogyasztók kisebb rizikóval számolhatnak. Az Ázsiai országokban a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel párosulva a vastagbélrák kialakulásának kisebb gyakoriságát eredményezi.

Több kutatásban vizsgálják a fűszerek lehetséges szerepét a nem fertőző krónikus betegségek megelőzésében vagy kezelésében, azonban a legtöbb kutatás laboratóriumi körülmények között zajlik és rendkívül kevés az embereken végzett vizsgálat. Annak eldöntéséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – nevezetesen a bennük található polifenol vegyületek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e az étrendben a polifenol bevitelhez, például olyan kérdéseket kellene megválaszolni, hogy mekkora a szokásos beviteli mennyiség, illetve a bevitt mennyiség szintjén mennyire jelentős az összetevő bioaktív hatása. További fontos kérdés, hogy a hatóanyagok az emésztés során mennyire jól hasznosulnak, illetve a különböző forrásokból származó hatóanyagok erősíthetik-e egymás hatását?

Ha például a curry egyik összetevőjét, a kurkumát rezveratrollal kombináljuk, akkor „közös erővel” képesek meggátolni a tumor növekedését súlyosan immunhiányos nőstény egerekben. Érdekes Li és munkatársainak vizsgálata is, amelynek során antioxidánsokban gazdag fűszerek keverékét (fekete bors, szegfűszeg, fahéj, fokhagymapor, gyömbér, oregánó, paprika és rozmaring) hamburger húshoz adták. A fűszerezett hús és a fűszerezetlen (kontroll) hús összehasonlításában a fűszeres hús fogyasztása után a plazmában az oxidatív stressz egyik biomarkerének (a malondialdehidnek) csökkenését figyelték meg.

Néhány gyakorlati útmutató a fűszerek használatához

  • A használt fűszer mindig igazodjon az étel jellegéhez, s ne feledjük, a kevesebb néha több. A fűszerezés ne legyen túlzó.
  • A zöldséges ételek íze enyhébb fűszerezés hatására érvényesül jobban, míg egy vadhúsból készülő ételt bátrabban is fűszerezhetünk, amivel tompíthatjuk a vadhús jellegzetes szagát és ízét. A hidegen tálalt ételeket is fűszerezhetjük bátrabban.
  • A szárított fűszerek íze erőteljesebb a frisshez képest.
  • Ügyeljünk a fűszerek helyes tárolására. A friss fűszerek – pl. citromfű, zsálya – műanyag zacskóban kevés vízzel meglocsolva akár egy hétig is elállnak a hűtőszekrényben. A friss fűszerek mélyhűtőben is tárolhatók, így jobban megőrződik aromájuk és élettani értékük.
  • A szárított fűszereket lehetőség szerint légmentesen zárt, fénytől védett edényekben tároljuk.
  • Léteznek olyan feldolgozási technikák, melyekkel növelhető a szárított fűszerek ízesítő ereje, illata, aromája. Ilyen pl. az őrlés, amit leginkább a felhasználás előtt érdemes elvégezni, mert egészben tovább megőrzik aromájukat. Őrölhető pl. a bors, szegfűszeg, szegfűbors. Ha a gyömbért vagy a kardamomot kissé megtörjük, kedvezőbb lesz a fűszerező hatása. A mustármagot, koriandert szárazon pirítva fokozhatjuk annak illatát, aromáját.
  • Ha netán elfogy otthon a babérlevél, akkor petrezselyemmel és kakukkfűvel helyettesíthetjük. Ha feketeborsból fogyunk ki, akkor borsikafűvel pótolhatjuk, a petrezselyem és a bazsalikom helyett pedig babérlevelet és kakukkfüvet használhatunk.
  • A szakszerűen, az adott ételhez illő módon alkalmazott fűszerezés fokozza az élvezeti értéket és ugyanakkor táplálkozás-élettani szempontból is hasznos.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • életem
Ez a 9 leggyakoribb fóbia: legalább 3-mal a saját környezetedben is találkozhatsz
Ez a 9 leggyakoribb fóbia: legalább 3-mal a saját környezetedben is találkozhatsz

Rengetegen szenvednek fóbiáktól a világon, nézzük a leggyakoribbakat.

március 17., 06:00

  • Offline
Kevesen ismerik a Titanic igazi hősének történetét: így változtatta meg a katasztrófa az életét
Kevesen ismerik a Titanic igazi hősének történetét: így változtatta meg a katasztrófa az életét

Már a katasztrófa előtt is figyelemreméltó asszony volt, de a Titanic elsüllyedése után igazi hős lett.

március 16., 16:00

  • életem
Ezért néz ki minden gazdi úgy, mint a kutyája
Ezért néz ki minden gazdi úgy, mint a kutyája

A kutatások szerint többről van szó, mint puszta véletlenről.

március 16., 15:10

  • világom
Magyar lehetett a legendás viking kalandozó nevelőapja: együtt érték el Amerikát
Magyar lehetett a legendás viking kalandozó nevelőapja: együtt érték el Amerikát

A vikingek és a feltehetően magyar származású férfi már Kolumbusz előtt 500 évvel partra léphetett az amerikai kontinensen.

március 16., 19:00

  • világom
Furcsa jelzések mutatták az utat ezeknek a repülőknek: ma már kész életveszély lenne
Furcsa jelzések mutatták az utat ezeknek a repülőknek: ma már kész életveszély lenne

Ma már életveszélyes volna ezekkel a jelzésekkel tájékozódnia a repülőknek.

március 16., 19:30

  • életem
A kórházi ágyából üzent Ferenc pápa: így hangzottak a szavai
A kórházi ágyából üzent Ferenc pápa: így hangzottak a szavai

Nagyjából egy hónapja van kórházban Ferenc pápa, vasárnapi imájában üzent a híveknek.

március 16., 17:30

  • Offline
Így vált terroristává az amerikai médiamágnás unokája
Így vált terroristává az amerikai médiamágnás unokája

Furcsa történet az amerikai médiamágnás unokájáról, akiről máig nem tudni, hogy bűnös-e vagy áldozat.

tegnap, 20:00

  • Offline
A kisebbik rossz – Így védte a haláltáborban a zsidó nőgyógyász a várandós nőket
A kisebbik rossz – Így védte a haláltáborban a zsidó nőgyógyász a várandós nőket

Borzalmas döntéseket kellett meghoznia az orvosnak.

március 16., 18:30

  • életem
Így élt túl egy hetet az autóbaleset után a roncsba szorult sofőr
Így élt túl egy hetet az autóbaleset után a roncsba szorult sofőr

Óriási szerencséje volt az árokba borult nőnek, hogy aznap reggel olyan ruhát vett fel.

március 17., 05:46

  • VIP
A Sztálin Vasműnél látta meg leendő feleségét Nagy László
A Sztálin Vasműnél látta meg leendő feleségét Nagy László

Nagy László felesége, Szécsi Margit saját magát "a világ női vagányának" nevezte.

március 16., 16:46

  • világom
Félrevezettek a filmek: ilyen szörnyű volt az aranyásók élete a valóságban
Félrevezettek a filmek: ilyen szörnyű volt az aranyásók élete a valóságban

Rettenetes körülmények között keresték az értékes fémet a gyors meggazdagodásról álmodó aranyásók.

március 17., 07:00

  • életem
7 árulkodó jel, ami leleplezi a mérgező barátságot
7 árulkodó jel, ami leleplezi a mérgező barátságot

Egy rossz barátság nemcsak érzelmileg meríthet ki, hanem az önbizalmadat is rombolhatja. Ezek a jelek segítenek felismerni, ha itt az idő továbblépni.

március 16., 14:00

  • Offline
Nagy földrajzi kvíz: melyik hegységben található Istállós-kő?
Nagy földrajzi kvíz: melyik hegységben található Istállós-kő?

Kvízünkben ezúttal arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismered Magyarország hegységeit.

március 16., 06:46

  • Testem
Észrevétlenül öregít, ha ebből a vitaminból keveset fogyasztasz
Észrevétlenül öregít, ha ebből a vitaminból keveset fogyasztasz

Kevesen ismerik ezt a vitamint, de ha hiányt szenvedsz belőle, az gyorsítja az öregedést, és növeli a szív- és érrendszeri problémák esélyét.

március 16., 06:30

  • Testem
Minden falat életveszélyes a férfinak, aki 28 élelmiszerre allergiás
Minden falat életveszélyes a férfinak, aki 28 élelmiszerre allergiás

Szinte lehetetlen étteremben ennie a fiatalembernek, aki 28 ételre allergiás számos egyéb intoleranciája mellett.

március 17., 07:25

  • Offline
Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek! – felismered, melyik versből idéztünk?
Kedv! Remények! Lillák! Isten véletek! – felismered, melyik versből idéztünk?

Most kiderül, mennyire emlékszel azokra a versekre, amelyeket irodalomórán tanultál az iskolában.

március 17., 06:46

  • Offline
Unokatestvérét vette feleségül Bach, 20 gyermekéből csak 10 élte meg a felnőttkort
Unokatestvérét vette feleségül Bach, 20 gyermekéből csak 10 élte meg a felnőttkort

Két feleségétől Bachnak hat fia született – csak egy nem foglalkozott zenével.

március 16., 14:36

  • világom
Ez volt a menü a világ leghírhedtebb börtönében az 50-es években: megirigyelhetnénk a választékot
Ez volt a menü a világ leghírhedtebb börtönében az 50-es években: megirigyelhetnénk a választékot

Többfogásos menüvel kínálták a rabokat a világ leghírhedtebb börtönében.

március 16., 13:36

  • Testem
Ha ilyen a vérképed, megérheted a 100. születésnapodat
Ha ilyen a vérképed, megérheted a 100. születésnapodat

Ez a 4 érték a laboreredményben kiemelten fontos a várható élettartam szempontjából.

március 16., 07:26

  • világom
Sehol a világon nincs még egy ilyen színű tó
Sehol a világon nincs még egy ilyen színű tó

A sós víz és a különleges éghajlat együtt teszi, hogy ez a tó ilyen egyedülállóan néz ki.

március 17., 06:30

  • életem
Komoly veszélynek teszed ki magad, ha felteszed ezt a kérdést a családodról
Komoly veszélynek teszed ki magad, ha felteszed ezt a kérdést a családodról

Ha érintett vagy, semmit nem tehetsz ellene, teljesen jogszerű az eljárás.

március 16., 08:06

  • Testem
Így próbálták a férfiak eltüntetni a kopaszságukat régen
Így próbálták a férfiak eltüntetni a kopaszságukat régen

Ma már nem próbálnánk ki ezeket a megoldásokat.

március 16., 09:05

  • Mindennapi
Továbbra is munkát vállalnak: így élnek a nyugdíjasok Magyarországon
Továbbra is munkát vállalnak: így élnek a nyugdíjasok Magyarországon

Családi segítség, munka, sok nyugdíjas dolgozik Magyarországon.

március 16., 07:46

  • világom
Legendás ennek az országnak a tisztasága, a csatonából is inni lehetne
Legendás ennek az országnak a tisztasága, a csatonából is inni lehetne

Az utcán is szinte enni lehetne a földről, annyira tiszta.

március 16., 08:50

  • Offline
Ezt ettük a 40-es években az étteremben: megdöbbensz az árakon
Ezt ettük a 40-es években az étteremben: megdöbbensz az árakon

Egy 1947-es étlap alapján jártunk utána, vajon kik engedhették meg a háború utáni időszakban, hogy étteremben költsék el az ebédjüket.

március 16., 12:10

  • lájfhekk
Ezt az autószerelési költséget semmiképp sem spórolhatod meg
Ezt az autószerelési költséget semmiképp sem spórolhatod meg

Saját egészségünk érdekében is jó, ha autószerelőre bízzuk a gépjármű karbantartását.

március 16., 08:20

  • életem
„Láttam már vizelettel megtöltött PET-palackos gyűjteményt is egy lakásban” – interjú Imre Erika extrém takarítóval
„Láttam már vizelettel megtöltött PET-palackos gyűjteményt is egy lakásban” – interjú Imre Erika extrém takarítóval

Egy extrém takarító csak olyan lakásokban varázsol tisztaságot, ahová egy hétköznapi ember be sem teszi a lábát.

március 16., 12:40

  • lájfhekk
A YouTube titkai: a Google nem szeretné, hogy tudj ezekről
A YouTube titkai: a Google nem szeretné, hogy tudj ezekről

A videók többségét alig néhányan nézik meg, és a platform inkább az amatőr tartalmak gyűjtőhelye. Ez rejtőzik a YouTube kulisszái mögött.

március 16., 11:10

  • Testem
Ez a világ legnagyobb ehető gombája: egyszerre tíz ember lakik jól vele
Ez a világ legnagyobb ehető gombája: egyszerre tíz ember lakik jól vele

Egyetlen darab tíz embernek elég egy ebédre a világ legnagyobb ehető gombájából.

március 16., 11:40

  • Testem
A mesterszakács tippjeivel pofonegyszerű az egészséges főzés
A mesterszakács tippjeivel pofonegyszerű az egészséges főzés

Vannak olyan sütési és főzési praktikák, amelyek segítik, hogy a nehezen emészthető ételek se okozzanak problémát.

március 16., 10:06

Érdekességek