Mit tud ez a sokféle tea a boltokban?

A rossz idő közeledtével nem csak a meleg ruhadarabok kerülnek elő, hanem a meleg italok is, ezen belül is legtöbbször a teák. Az utóbbi évtizedekben a világban nem csak a teát fogyasztók köre változott, de a feldolgozás és fogyasztás módja is.

Választhatunk teákat véletlenszerűen is, de nem árt ha tudjuk, hogy melyik milyen hatással van a szervezetünkre. Megmutatjuk melyik az, amelyik felpörget, vagy amivel akár könnyen álomba is szenderülhet.

Mivel a koffeintartalom igen sok változótól függ (pontosan milyen és mennyi tea, pontosan mennyi vízben, pontosan mennyi ideig áztatva), ezért milligrammok helyett csak azt közöljük, van-e az adott teában koffein.

Zöld tea

A zöld tea ugyanaz a növény, mint amiből a fekete és a fehér tea is készül. Íze - magában - frissítően kesernyés. 

Rengeteg olyan jótékony hatása van, ami jót tesz az egészségünknek. Antioxidáns tartalma miatt hozzájárulhat a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez, sőt, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is segíthet megelőzni, és képes pozitívan befolyásolni a szénhidrát-anyagcserét kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél. 

Bár széles körben emlegetik a fogyást segítő tulajdonságait, a tudományos kutatások ezt egyelőre nem tudták nagy biztonsággal alátámasztani: van valamennyi hatása az anyagcserére, de elképzelhető, hogy az nem szignifikáns.

A zöld tea a szellemi teljesítőképességünket is növeli sőt, még a fáradtság legyőzésében is segíteni tud. Emellett az egyik legnépszerűbb kávéhelyettesítő, mely nemcsak élénkít, de még egészséges is. Igaz, egy valódi kávéfüggőnek több csészényit kell inni belőle, hogy egy kávényi koffeint összehozzon, cserébe viszont rengeteg más hasznos adalékot is juttat vele a szervezetbe.

Koffeintartalom: van

shutterstock 301981889

Fekete tea

A legismertebb teafajta, sötét színű, erősre főzve kesernyés, de nem savanykás ízű, gyakran ízesítik valamivel, mint peldául az Earl Grey-t bergamottal. 

Ébresztő hatása miatt kedvelt, jótékony hatással van a vérkeringésre, javítja a szellemi teljesítő képességet. A legkedveltebb teafajták közé tartoznak olyan változatai mint a Darjeeling, az English Breakfast vagy az Earl Grey.

A fekete tea egészségügyi hatásai hasonlóak a zöld teához: antioxidánsai miatta daganatos betegségek megelőzésében játszhat szerepet, sőt, egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szívinfarktus, cukorbetegség, és a vesekő kialakulásának kockázatát. Koffeintartalma miatt fogyasztásában azért mértéket kell tartani.

Koffeintartalom: van

shutterstock 177318419

Fehér tea

Egy könnyű, édeskés aromájú ital, mely ugyanakkor az egyik legfrissítőbb hatású tea az eddig ismertek közül. Ráadásul ez is nagyon sok, az egészségre jó hatással bíró tulajdonsággal rendelkezik: a fehér tea javítja az immunrendszer működését, sajátos módon képes harcolni a baktériumok és vírusok ellen.

Magas fluoridtartalma miatt fogszuvasodás megelőzésére is fogyasztják, ugyanakkor a szájsebek kialakulását is megakadályozza. Az elnevezés onnan ered, hogy a növény bimbóit még finom, fehér szőr borítja a kezdetleges szakaszban, innen a fehér tea elnevezés is.

Amellett, hogy nem ugyanabban az időszakban gyűjtik, mint a többi teát, a fehér tea azért is más, mert akárcsak a zöld tea, nagyon kevés feldolgozásban van része, és nem erjesztik.

Koffeintartalom: van

GettyImages-158661019
Jonas Gratzer / Getty Images Hungary

Gyümölcstea

Mivel általában szárított vagy kandírozott gyümölcsből készülnek, nem tealevelekből, a hagyományos értelemben ezeket a teákat nem is lehet teának nevezni. A gyümölcsteák nem tartalmaznak koffeint, tehát elsősorban szomjoltóként élvezzük, és finom ízük miatt fogyasztjuk. 

Két dologra érdemes figyelni. Az egyik, hogy a boltokban rengeteg gyümölcsaromával ízesített, de alapvetően fekete teát tartalmazó terméket találunk, ezeket gyereknek nem jó adni, de olyan is vigyázzon vele már délután-este, akinek az alvását befolyásolja a tea.

A másik, hogy a nyolcezer hangzatos elnevezés mögött 7900 esetben nagyjából ugyanazt a terméket találjuk: csipkebogyó+hibiszkusz+szárított alma és valamilyen aroma. Ez a mindenhol megszokott, alapvetően pirosas, alapvetően savanyú átlagos gyümölcstea. Így ha valami másra vágyunk, végig kell böngészni az összetevőket, és olyat levadászni, amiben nem ez - vagy nem csak ez - van. 

Koffeintartalom: nincs, ha nem aromával ízesített fekete tea lapul a dobozban.

shutterstock 124759381

Rooibos tea (Vörös tea)

Vöröses színű, magában is enyhén édeskés tea. Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Nem csak hagyományosan forró italként, hanem jeges hűsítőként, jeges teaként is kitűnő ízű, és jótékony hatású.

Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör.

Koffeintartalom: nincs

shutterstock 515324635

Mate tea

A mate teát tartják a legtöbb antioxidánssal rendelkező teának. Elkészítési módja egy kicsit körülményesebb a megszokottnál, de abszolút megéri ezt a teafajtát is fogyasztani egészségünk érdekében is. A maté képes az étvágy szabályozására: elnyomja a nassolás iránti vágyat, az anyagcserét ugyanakkor felpörgeti.

A maté fokozza a kalóriák elégetését, éppen ezért természetes energiafokozóként kitűnő ital a teljes erőbedobással végzett edzések mellé. Emellett  támogatja a vastagbél hatékonyabb működését, segíti a salakanyagok jobb kiválasztását.

Koffeintartalom: van

shutterstock 531432259

Herbateák

A legkedveltebb kombinációk összetevői között olyan növényeket találunk, mint a hársfa, citromfű, menta, kamilla, verbéna, bodza, de a sor még jó sokáig folytatható. Jó megoldás olyanoknak, akik a hagyományos teákat a koffeintartalom miatt kerülik, viszont nem annyira lelkesek az átlagos bolti gyümölcsteák savanyú ízére.

Ezek a teák már nem csak a gyógynövény-szaküzletekben és a  gyógyszertárakban kaphatóak, hanem szinte az összes nagyobb szupermarketben is beszerezhetjük őket.

A gyógyteák elkészítésének és alkalmazásának módját általában feltüntetik a csomagoláson, de mivel gyógynövényekről van szó, az sem baj, ha megkérdezzük orvosunkat. Rengeteg olyan tea van, aminek jótékony hatásaival betegségeket kezelhetünk, vagy éppen azokat előzhetjük meg.

Koffeintartalom: nincs

shutterstock 533785714
Oszd meg másokkal is!
Mustra