Tökéletes nyárvégi édesség a kekszes gyümölcsös pite, amit egy kis mézzel bolondított meg készítője, Anna Olson, akivel nemrég interjúztunk. Ráadásul bármilyen sok összetevős is a recept, egyedüli nehézséget az író beszerzése jelentheti, de általában ezt is tartják a nagyobb boltok, a kefír és a joghurt táján érdemes keresni.
Mézes kekszes gyümölcsös pite
Pitéhez:
1,5 bögre Graham-keksz morzsa (vagy teljes
kiőrlésű zabkeksz-morzsa)
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál sótlan vaj
1 tojásfehérje
Krémhez:
⅔ bögre zsíros tejföl
¼ bögre barnacukor (lenyomkodva)
½ teáskanál vanília kivonat
Gyümölcshöz:
3 bögre bogyósgyümölcs (tetszés szerinti, pl. áfonya)
½ bögre eperdzsem
Mézes kekszhez:
2 bögre finomliszt
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
¼ bögre sótlan vaj, lehűtve, felkockázva,
⅓ bögre író
¼ bögre méz
1 nagy tojás
2 teáskanál vanília kivonat
1 tojás sárgája 2 evőkanál vízzel összekeverve
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 C°-ra! Helyezzünk 8 kis kivehető aljú pitesütő-formát (kivajazatlanul) egy sütőpapírral bélelt tepsire!
2. A pitéhez a kekszmorzsát, a cukrot, a felolvasztott vajat, a tojásfehérjét keverjük el egyenletesre! Nyomkodjuk bele őket a kis sütőformákba (az aljukra, és a széleikre is körben), süssük 10 percig, hűtsük le egy kicsit, majd vegyük 200 C°-ra a sütőt!
3. A krémhez keverjük össze a tejfölt, barnacukrot, vanília kivonatot – majd tegyük félre!
4. Keverjük össze a bogyósgyümölcsöket és a dzsemet – majd tegyük félre!
5. A mézes kekszhez keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót, keverjük hozzá a vajat addig, amíg csak apró vajdarabkák látszódnak! Egy másik edényben keverjük össze az írót, mézet, tojást, vanília kivonatot! Ezután keverjük egybe a lisztes és mézes keveréket (borítsuk ki egy nyújtódeszkára, ha azon jobban össze tudjuk dolgozni)!
6. Nyújtsunk belőle kb. 1,5 cm vastag tésztát, és vágjunk ki 8 kekszformát (akkorákat, amelyek kicsit kisebbek, mint a kisült pite teteje)!
6. A 8 pitére tegyünk egy-egy kanállal a tejfölös és a gyümölcsös krémből. A tetejükre tegyünk egy-egy kekszet! A tojás sárgája és víz keverékével kenjük be a tetejüket!
Tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük 15-18 percig, amíg a tetejük aranybarna lesz! Szórjuk be porcukorral!