18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Így lesz krokodilból Hermès-táska

Még jó pár éve írtunk arról, hogy a francia divatház, az Hermès saját farmot hoz létre, hogy ott krokodilokat neveljen – nem titkoltan abból a célból, hogy aztán táskákat készítsenek belőlük. Akkor csak remélhettük, hogy megfelelő körülmények között nevelik majd az állatokat, viszont a DailyMail egyik friss cikkéből kiderült: sajnos nem így van. A PETA beszámolója és nyilvánosságra hozott rejtett kamerás videója alapján az állatok szörnyű kínokat élnek át, hogy aztán 40 ezer dolláros (11 millió forintos) kiegészítő legyen belőlük.

Többször írtunk már arról, milyen kegyetlen körülmények között készülnek a divatcikkek – legyen szó az évente félmillió legyilkolt pitonról vagy az angóranyulakról, akikből pulóver készül. Aztán jött Victoria Beckham, aki közel sem mondható állatvédőnek: a saját maga tervezte táskáinál is előszeretettel használ többek között struccbőrt és aligátort is – utóbbi egyébként az Hermès presztízstáskáinak alapanyaga.

A PETA munkatársai hívták fel a figyelmet, hogy a francia divatház elképesztő módon dolgozza fel a texasi farmon speciális célból tenyésztett állatokat: fejbelövik őket és még élnek, amikor kivágják a gerincüket. Ezután megnyúzzák őket, a bőröket pedig az Egyesült Államokban és Franciaországban található cserzőműhelyekbe küldik, ahol aztán például karkötők és táskák készülnek belőlük. A beszámoló szerint az állatoknak a haláluk előtt sincs sokkal jobb életük: koszos, sötét veremben kell élniük.

Akadt olyan is, hogy a fegyver nem működött: ekkor a létesítmény vezetője azt a parancsot adta a munkásoknak, hogy vágják fel az éber krokodilokat és a csigolyáik, illetve a gerincük mellett egy fémrúddal zavarják össze az agyukat. Az is sokat elárul, hogy a vezető az élő alligátorokat óraszíjnak hívja és egyszer – szintén fegyver híján – az egyik munkásnak 500 állatot kellett pusztán késsel megölnie.

A PETA egyébként feljelentést tett, amihez csatolták a videófelvételt is, ami egyébként a zimbabwei farmon készült, ahol a (sajnos) népszerű Birkin táskákhoz készítik az alapanyagokat. A kisfilm tanúsága szerint egy betongödörben 220 krokodil van, az afrikai egység pedig csak tavaly 43 ezer állatot gyilkolt le. A telep vezetője szerint a luxutáskák piaca pedig "golyóálló". A PETA vezetője, Mimi Bekhechi elmondta, a céljuk az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy minden egyes karkötő és táska mögött egy szerencsétlen élet húzódik. „Az emberek dollárezreket költenek ezekre a kiegészítőkre, viszont az igazi árat az állatok fizetik meg" – mondta.

Népszerű a táska

A Birkin névre hallgató táska régóta egyet jelent a gazdagsággal: nem csoda, hogy pár hete 223 ezer dollárért, azaz 63 millió forintért kel belőle egy darab egy aukción. A táskára egyébként – ha az ember nem A-listás celeb – hat évet kell várni. A celebnők közül előszeretettel viseli többek között Gwyneth Paltrow, Kris Jenner, Kourtney Kardashian, Miranda Kerr és Ashlee Simpson is.

A celebnőket valószínűleg nem érdekli, milyen körülmények között készül a több milliós táskájuk.
A celebnőket valószínűleg nem érdekli, milyen körülmények között készül a több milliós táskájuk.Europress / Getty

Az anekdota szerint 1981-ben egy Párizsból Londonba tartó repülőgépjáraton Jane Birkint Jean-Louis Dumas, az Hermès vezetője mellé ültették. Éppen legendás kosarát próbálta meg az ülés feletti tartóba gyömöszölni, amikor annak tartalma kiömlött a repülő padlójára. Elpanaszolta Dumas-nak, hogy nem talált egyetlen olyan bőrtáskát sem, ami tetszene neki, ezért az készített neki egyet.

Ön mit gondol?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra